Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) sporcularının psikolojik becerilerinin kişilik özellikleri ile ilişkisinin araştırılması - Ankara ili örneği
Investigation of the relationship between Turkey Olympic Preparation Center (TOHM) players' personality traits and psychological skills- Ankara province sample
  1. Tez No: 614176
  2. Yazar: ELİF KÜBRA GENEŞKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÖKHAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Olimpik Hazırlık Merkezi, Spor, Psikoloji, Beş Faktörlü Kişilik Envanteri
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırma, Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezlerindeki (TOHM) sporcuların psikolojik becerilerinin kişilik özellikleri ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; TOHM sporcuları oluşturmaktadır. Örneklemini ise, rastgele örnekleme yöntemle seçilen Ankara ilindeki TOHM' da bulunan farklı brançlardaki sporculardan 57'si kadın, 75'i ise erkek olmak üzere toplam 132 kişi oluşturmaktadır. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Ankara ilindeki TOHM sporcularının psikolojik becerilerinin kişilik özellikleri ile ilişkisinin tespit edilmesi amacıyla yapılan bu araştırmaya ait demografik bilgileri belirmek için“Kişisel Bilgi Formu”, sporcularının psikolojik becerilerinin için“Sporcularının Psikolojik Becerilerinin Değerlendirme”anketi ve kişilik özelliklerini tespit etmek adına“Beş Faktör Kişilik Envanteri”kullanılmıştır. Tez yazımında verilerin düzenlenmesi ve grafiklerin oluşturulmasında Windows Microsoft Word programı, verilerin öncelikli olarak girilmesi ve düzenlenmesinde Microsoft Excel tablolama programı, verilerin değerlendirilmesi ve istatistik testlerin yapılmasında ise SPSS 25 istatistik paket programı kullanıldı. Verilerin normal dağılıma sahip olup olmadığını belirlemede Shapiro Wilk testi uygulanmıştır. Test sonuçları verinin normal dağılıma sahip olduğunu göstermesi hususunda çarpıklık ve basıklık değerlerinin +1.5 -1.5 arasında olması kriteri baz alınmıştır (Tabachnick & Fidell, 2013). Çalışmanın Parametrik olması nedeniyle ikili değişkenler için bağımsız testlerde t Testi ile üç ve fazla değişkenler için Anova Testi uygulanmıştır. Üç ve daha fazla değişkenlerin kendi aralarındaki anlamlılık durumları için Tukey analizine bakılmıştır. Son Sporcuların Psikolojik Becerilerinin Beş Faktör Kişilik Özellikleri ortalama değerleri arasındaki Pearson Correlation katsayısının pozitif yönde ,213* artış olduğu hesaplandığı ve anlamlılık değerinin (p=,014) olarak bulunmuştur. Testin güvenirliği için yapılan Cronbach Alpha katsayı değeri 0,706 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the athletes in Turkey Olympic Preparation Centers (TOHM) was conducted to examine the relationship between psychological skills and personality traits. The universe of the research consists of the athletes of the TOHM. The sample of the research; selected by random sampling method, TOHM in Ankara province, continuing their education sports, athletes of different branch 57 female,75 men constitutes a total of 132 people. In this research,relational survey model, one of the quantitative research methods, was used. To determine the relationship between Ankara in TOHM atleths' psychological skills and personality traits in order to specify demographic information in this survay 'Personal Information Form' 'for psychological skills of the athlets' evaluation questionnaire of Psychological Skills Of Athlets' and determine the athlets' personality traits Five Factor Personality Inventory was used. In the writing of the thesis, Windows Microsoft World program was used for data editing and graphic design, Microsoft Exel spreadsheet program was used for data entry and editing and SPSS 25 statistical package program was used for statistical evaluation. Shapiro Wilk test used to determine whether the data had normal distribution. The test results Show that the data has a normal distribution, the skewness and kurtosis values are based on the criteria of being between +1.5 and -1.5 (Tabachnick & Fidell, 2013). As the study was parametric, t test was used for independent variables and Anova Test was used for three and more variables. Tukey analysis was used fort he significance of the three or more variables.