Şakir Paşa ailesinin sanatçı üyelerinin Türk sanatına katkıları
Contributions of artist members of Şakir Paşa family to Turkish art
  1. Tez No: 565949
  2. Yazar: ŞİRİN ZEREY KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Sanatı, Cevat Şakir, Fahrelnisa Zeid, Aliye Berger, Füreya Koral, Nejat Devrim, Şirin Devrim, Turkish Art, Cevat Sakir, Fahrelnisa Zeid, Aliye Berger, Füreya Koral, Nejat Devrim, Şirin Devrim
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Sayfa Sayısı : 12(ön kısım) + 128(tez) + 2(ekler) Türk sanatına pek çok sanatçı kazandıran Şakir Paşa Ailesinin sanatçı üyelerinin biyografileri incelenmiştir. Bunun yanında Türk sanatı için yeni kabul edilen sanat anlayışlarının topluma tanıtılması, toplumca kabul edilmesi, Türk sanatı ve sanatçısının yurt dışında da başarılı bir şekilde temsil edilmesi konusundaki çabaları yadsınamaz. Aile üyelerini incelerken yaşadığı dönemde Osmanlı için önemli askeri vazifelerde bulunmuş olan Şakir Paşa'dan başlanmıştır. Paşa, kitap yazıp yurt dışında fotoğraf sergisi açmıştır. Sanatın pek çok dalını (müzik, resim, edebiyat vs.) günlük hayatın içinde yaşatmaya çalışmış, böyle bir ortamda çocuklarını ve torunlarını yetiştirmiştir. Daha sonra kronolojik olarak Şakir Paşa'nın oğlu yazar, çizer, rehberliği ve mavi turları Türkiye'ye kazandıran Cevat Şakir Kabaağaçlı, kızı ressam Fahrelnisa Zeid, diğer kızı gravür sanatçısı Aliye Berger, torunu seramik sanatçısı Füreya Koral, Fahrelnisa'nın çocukları ressam Nejat Devrim ve Şirin Devrim sırayla yaptıkları sanat ve yaşadıkları sosyal ortamla birlikte ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The biographies of the artist members of the Şakir Pasha Family, which brought many artists to Turkish art, were analyzed. In addition to this, the efforts to introduce the newly accepted art concepts to Turkish society, to be accepted by the society and to successfully represent the Turkish art and artist abroad cannot be denied. It was started from Şakir Pasha, who had made important military duties for the Ottoman Empire during his life while studying his family members. Pasha wrote books and opened an exhibition abroad. He tried to keep many branches of art (music, painting, literature, etc.) alive in daily life and raised his children and grandchildren in such an environment. Then chronologically, Shakir Pasha, the son of author, illustrator, guidance and blue tour Cevat Sakir Kabaagacli saving to Turkey, daughter of painter Fahrelnnis Zeid, another daughter, engraver Aliye Berger, grandson ceramic artist Füreya Koral, Fahrelnisa children painter Nejat Revolution and Şirin Devrim were discussed with their art and social environment.