Synthesis and characterization of stereoregular poly (B-Butyrolactone) by the pruitt-Bagget catlayst
  1. Tez No: 56595
  2. Yazar: RÜSTEM POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ALYÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pruitt-Baggett Katalizörü, P-Butirolakton, Termal Bozunma, Aktifleşme Enerjisi, Yan Ömür, Sereoregülar Poli (P-Butirolakton). vı, Pruitt-Baggett Catalyst, P-Butyrolactone, Thermal Degradation, Activation Energy, Half Life, Stereoregular Poly(P-Butyrolactone) IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Öz STEREOREGULER POLİ( BETA-BUTİROLAKTON )'UN PRUITT-BAGGETT KATALİZÖRÜ İLE SENTEZİ VE TANIMLANMASI POLAT, Rüstem Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kemal AL YÜRÜK Haziran 1996, 75 sayfa Bölümdeki ilk çalışmada, Al-Talafha P-BL'un PBC ile polimerleşmesini inceledi. Bu araştırmada yüksek sıcaklıklarda (T > 100°C) polimerleşme kaplarının şiddetle patladığı gözlendi. Diğer taraftan düşük sıcaklıklarda polimerleşme hızı kabul edilemeyecek kadar düşüktü. Sunulmakta olan bu araştırmada P-BL'un termal ve kinetik bozunma tepkimesi ayrıntılı olarak incelendi. Termal bozunmanın kinetikçe birinci dereceden olduğu 115°C'deki yan ömrünün 1 gün olduğu ve aktifleşme enerjisinin 81.6 kJ/mol olduğu bulundu. PBC varlığında yüksek sıcaklıklarda bozunma tepkimesinin daha karmaşıklaştığı ve ilk hızın yüksek sıcaklıklarda daha da arttığı gözlendi. Araştırmanın bu aşamasında, P-BL'un PBC ile polimerleştirilebilmesi için uygun tepkime koşullarının belirlenmesi gerektiği anlaşıldı. Bu hedefe PBC'deki Fe atomları araşma kısa polieter zincirleri takılarak ulaşıldı. Bu yöntem ile aktive edilmiş PBC oldukça yüksek polimerleşme verimi ile P-BL'u polimerleştirdi. Tepkime ortamına yüksek derişimde propilen oksit (PO) katılınca PBC'nin PO ile aktive olup sadece poli (P-BL) ürettiği fakat poli (PO) yada bu iki monomerin kopolimerini vermediği gözlendi.Literatürde poli (P-BL)'un tepkime karışımından ayrılması için önerilen yöntemin gereksiz yere uzun, pahalı, zor ve daha da kötüsü yanlış olduğu gösterildi. Bu çalışmada poli (|3-BL)'dan tepkime karışımında arta kalan monomeri ayırmak için iki yeni yöntem denendi ve önerildi. Spektroskopi ve DSC yöntemleri ile elde edilen polimerin stereoregüler olduğu ancak stereoregüler yapı yönünden farklı bileşenlere ayrıştırılabileceği gösterildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF STEREOREGULAR POLY (BETA-BUTYROLACTONE ) BY THE PRUITT-BAGGETT CATALYST POLAT, Rüstem M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Kemal AL YÜRÜK June 1996, 75 pages The investigation of the Pruitt-Baggett catalyst (PBC) in the stereoregular polymerization of P-butyrolactone (P-BL), have been carried out by Al-Talafha in this department. In this study, at high temperatures (over 100 °C), violent explosions of polymerization tubes were observed. On the other hand at lower temperatures the polymerization rate was apparently too low. In the present work, thermal and catalytic decomposition of the P-BL was studied in detail. In the absence of catalyst, thermal decomposition of P-BL was a first order process, with about 1 days half life at 115 °C with an activation energy of 81.6 kJ/mole. In the presence of PBC the process became kinetically more complex, and initial rate of process increased appreciably at high temperatures. Thus it appeared that, in order to polymerize P-BL with PBC, suitable reaction conditions should be found. This mtask was achieved by modifying PBC with inserting short polyether chains between Fe atoms. Such activated PBC yielded relatively high yields of stereoregular poly (P-butyrolactone). It was also found that, in the presence of large quantities of propylene oxide (PO), PBC is activated by PO to produce a homopolymer of P-BL but no copolymer or homopolymer of PO is formed. Experimental procedure described in literature for the isolation of poly (0- butyrolactone), from the reaction mixture was unnecessarily long, troublesome, expensive and even worse, was misleading. In the present work, two new procedure for the separation of the unreacted monomer from the polymer was tested and recommended. By spectroscopic and DSC studies, the resulting polymer shown to be highly stereoregular but it can be fractionated into components with different stereoregularity.