Simulation of an industrial spagetti draying process with the data obtained in a batch system
Endüstriyel spagetti kurutma sürecinin kesikli bir sistemden elde edilen verilerle simülasyonu
  1. Tez No: 56596
  2. Yazar: RIDVAN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: MUSTAFA ÖZİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spagetti.Kurutma, Simülasyon, Matematiksel Modelleme iv, Spaghetti, Drying, Simulation, Mathematical Modeling iii
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
öz ENDÜSTRİYEL SPAGETTİ KURUTMA SÜRECİNİN KESİKLİ BİR SİSTEMDEN ELDE EDİLEN VERİLERLE SİMÜLAS YONU Küçük, Rıdvan Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Özilgen Ocak 1996, 77 sayfa Bu çalışmada, kesikli sistemde 50, 60, 70, 80 ve 90 °C de değişik bağıl nemlerde spagettinin kurutma verileri elde edilmiştir. Daha sonra endüstriyel spagetti kurutma sürecinin simülasyonu için matematiksel modelini elde etmekte kurutma teorisi ve kurutma verileri kullanılmıştır. Kurutma kinetiği teorisi ile elde edilen matematiksel modelin, endüstriyel spagetti kurutma süreçlerine uygulanması oldukça başardı bulunmuştur. Sabit deney koşullan altında, kurutma esnasında difluzyon sabitinin değiştiği gözlenmiştir ki buda makarnanın kuruma davranışını göstermektedir. Deneysel veriler ve matematiksel model kullanılarak spagettideki nemin difluzyon sabiti 9xl0“12 - 6.7xl0”n m2/s aralığında bulunmuştur. Arrhenius bağıntısından spagettideki nemin difluzyon katsayısı ve aktivasyon enerjisi deneysel kurutma şartlarında 2.7x1 0'9 - 6.4x1 0"8 m2/s ve 13.9xl03 - 20.8xl03 J/g.mol aralıklarında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF AN INDUSTRIAL SPAGHETTI DRYING PROCESS WITH THE DATA OBTAINED IN A BATCH SYSTEM Küçük, Rıdvan MS., Department of Food Engineering Supervisor: Mustafa Ozilgen January 1996, 77 pages In this research, drying data of spaghetti were determined at 50, 60, 70, 80 and 90 °C for different relative humidities in a batch system. Then, drying theory and the data were used together in order to obtain a mathematical model which was used later to simulate an industrial drying process. Mathematical model obtained by drying kinetics theory was quite satisfactory for application to industrial spaghetti drying process. It was observed that during drying under constant experimental conditions, diffusion coefficient changes in association with the drying behavior of macaroni. By using experimental data and the mathematical model, the diffusion coefficients of moisture in spaghetti were found between 9x1 0“12 - 6.7xl0”n m2/s. From Arrhenius expression, the difiiision constant and the activation energy of moisture in spaghetti were found between 2.7xl0“9 - 6.4x1ü”8 m2/s and 13.9xl03 - 20.8xl03 J/g.mol respectively in experimental drying conditions.