Psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin hasta düşmeleri ve önlenmesine ilişkin bilgi ve görüşleri
Information and opinions of nurses working in psychiatry clinic on patient falling down and prevention
- Tez No: 565970
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE ÇETİNKAYA DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Psikiyatri Kliniği, Hasta Düşmesi, Bilgi, Nurse, Psychiatric Clinic, Patient Fall, Information
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışma psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin hasta düşmeleri ve önleme ile ilgili bilgi ve görüşlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Yöntem: Araştırma Haziran-Eylül 2017 tarihleri arasında İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Hastanesi, Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi ve Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde psikiyatri kliniklerinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini bu hastanelerdeki psikiyatri kliniklerinde çalışan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 80 hemşire oluşturmuştur. Veri toplamada literatür doğrultusunda oluşturulan hemşirelerin hasta düşmeleri ve önlenmesine ilişkin bilgi ve görüşlerini değerlendirme formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzdelik dağılım ki-kare analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 39.69±6.16, %85'i kadın, %43.8' i lisans mezunu, %55.1' i devlet hastanesinde çalışmakta, %81.3' ü hasta düşmeleriyle ilgili eğitim almıştır. Psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin %97.5' i serviste hasta düşmeleriyle karşılaşmıştır. Hemşirelerin %85' i görülmeyen ve bildirilmeyen düşmelerin olabileceğini belirtmiştir. Hemşirelerin %88. 8' i hasta düşmelerini önemli bir sorun olarak görmekte ve %87. 5' i düşmelerin önlenmesinde rolü olduğunu düşünmektedir. Hemşirelerin %57. 5' i hasta düşmeleri ve düşmeleri önleme ile ilgili eğitim almaya ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdir. Sonuç: Psikiyatri kliniklerinde hemşirelerin deneyimlerine göre hasta düşmeleri oldukça fazla olmaktadır. Karşılaşılmayan ve görülmeyen hasta düşmelerinin hemşireler tarafından oldukça fazla olduğunun belirtilmesi bu birimlerde düşme riskinin değerlendirilmesi ve risk düzeyine göre koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini göstermektedir. Psikiyatri kliniğinde çalışan hemşireler hasta düşmelerini önemli bir sorun olarak görmekte ve hasta düşmelerini yönetme ve önleme konusunda güncel bilgi ve eğitime ihtiyaç duymaktadırlar. Psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelere yönelik düşme riski değerlendirme, terapotik ortamda düşmeleri önlemeye yönelik önlemler alma gibi içeriği olan önleyici programların oluşturulması ve uygulanması önerilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was carried out to determine the knowledge and opinions of nurses working in adult psychiatric clinics about the patient falls and prevention. Method: Research was carried out at Dokuz Eylul University Hospital, Ege University Hospital, Katip Çelebi University Atatürk Education and Research Hospital, Bozyaka Education and Research Hospital, Buca Seyfi Demirsoy Public Hospital and Manisa Mental Health and Diseases Hospital psychiatric wards in İzmir province in June- September 2017. The study sample who agreed to participate in a psychiatric ward in this house employees and consisted of 80 nurses. Data collection was created in the literatüre of nurses in accordance with the information and opinions regarding the evaluation form and preventing patient falls were used. Number and percentage distributions, chi- square analysis were used in the evaluation of the data. Findings: The average age of the nurses participating in the research was 39. 69±6. 16. 85% female, 43. 8% undergraduate, 55. 1% in state hospital and %81. 3 in patient fall. 97. 5% of the nurses working in the psychiatric wards encountered patient falls. %85 of the nurses stated that there may be undeclared and undeclared falls. %88. 8 of the nurses consider the patient falls as an important problem and %87. 5 think that they have a role in preventing falls. %57. 5 of the nurses stated that they needed training in the prevention of falls and falls. Result: According to the experience of nurses in psychiatric clinics, patient falls are considerable. The fact that nurses have a high rate of unexplained and unrecognized patient falls indicates that the risk of falling should be assessed and protective measures should be taken according tho the risk level. Nurses working in the psyhiatric clinic wiew patient falls as an important problem and need up- to- date information and training in managing and preventing patient falls. It is recommended that preventive programs, such as assessing the risk of falling for nurses working in psychiatric clinics, taking precautions to prevent falls in the therapeutic environment, are implemented and implemented.