By-pass ameliyatı olmuş hastaların ameliyat sonrası dönemde yaşadıkları ağrı şiddetinin günlük yaşam aktivitelerine olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of postoperative pain severity on daily life activities after cardiac surgery
- Tez No: 566052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERİMAN AKANSEL, DOÇ. DR. SİBEL KARACA SİVRİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ameliyat sonrası ağrı, günlük yaşam aktiviteleri, hemşirelik, KABG, CABG, daily life activities, nursing, post-operative pain
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma By-pass Ameliyatı olmuş hastaların ameliyat sonrası dönemde yaşadıkları ağrı şiddetinin günlük yaşam aktivitelerine olan etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın örneklemini 15 Nisan 2016-15 Nisan 2017 tarihleri arasında U.Ü. Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'nde yatan ve Koroner Arter By-pass Greft (KABG) ameliyatı geçirmiş, araştırmaya katılmayı kabul eden 65 hasta oluşturdu. Çalışmanın verileri, bilgi toplama formu, Kısa Ağrı Envanteri ve Katz Günlük Yaşam Aktiviteleri indeksi kullanılarak toplandı. Araştırmanın verileri YBÜ' den Kalp Damar Cerrahisi Kliniğine transfer edilen hastalarla, yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak post op birinci günde toplanmıştır. Hastaların tedavisi ile ilgili bilgiler (kullanılan ilaçlar vb.) hasta dosyasından elde edilmiştir. Hastaların ağrıları ve ağrının günlük yaşam aktivitelerine etkisi hastalar eve taburcu edildikten sonra yedinci ve onbeşinci günlerde de telefon görüşmesi yöntemi ile izlenmiştir. Telefon görüşmelerinde de aynı form kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 20.0 istatistik programı kullanılmıştır. Hastaların çoğunluğunun ameliyat sonrası sternumda ve batıcı ağrısı olduğu belirlendi. Hastaların son 24 saatteki en kötü ağrı skoru ortalaması 1. gün 6,69, 7. gün 5,58 ve 15. gün 5,03 olarak belirlendi. Son 24 saatte ağrı nedeniyle aktivitelerdeki etkilenme puan ortalamasının en fazla derin solunum ve öksürme sırasında olduğu saptandı. Ameliyat sonrası hastaların günlük yaşam aktivitelerinde, 1. gün % 52,3' ünün yarı bağımlı, 7. gün %100' ünün bağımsız, 15. gün %98,5' inin bağımsız olduğu tespit edildi. Sonuç olarak; KABG ameliyatı olmuş hastaların ameliyat sonrası dönemde yaşadıkları ağrı şiddetinin günlük yaşam aktivitelerine (GYA) etkisi olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The sample of the study consisted of 65 patient who operated between April 15 and April 15, 2017 at Uludağ University Health Research and Practice Center, who were hospitalized in Cardiovascular Surgery Clinic and who experienced CABG surgery, who were agreed to participate in the study. The data of the study were collected by using the information collection form, the Short Pain Inventory and the Katz Daily Living Activities index. The data of the study were collected from the patients which transferred to the Cardiovascular Surgery Clinic from the ICU using face-to-face interview method, on the first postoperative day. Information about the treatment of the patients (drugs used, etc.) was obtained from the patient file. Patients' pain and the effects of pain on daily living activities were monitored by phone calls on the seventh and fifteenth days after the patients were discharged home. The same form was used in the phone calls. SPSS 20.0 statistical program was used for data analysis. The majority of patients were found to have sinking pain at sternum postoperatively. Mean of the worst pain score of the patients in the last 24 hours was 6,69 on the 1st day, 5,58 on the 7th day and 5,03 on the 15th day. In the last 24 hours, the mean scores of pain effected activities were found highest during deep breathing and coughing. In the daily life activities of postoperatively, it was found that 52.3% of the patients were semi-dependent on the first day, 100% on the 7th day were independent, 98.5% on the 15th day were independent. As a result; It was determined that the severity of pain experienced in the postoperative period of patients who had CABG operation had an effect on daily life activities.