Gireniz/Pamukören karyesi (Osmanlı Döneminde) dikey boyutta bir yerel tarih araştırması
District of Gireniz/Pamukören (The Ottoman Period) a vertical dimension history study
- Tez No: 566053
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gireniz, Tahrir, Nüfus, Temettüat, Yerel Tarih, Gireniz, Tahrir, Population, Temettüat, Local History
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 293
Özet
Tarihi çok eski dönemlere dayanan Gireniz karyesinin günümüzdeki ismi Pamukören'dir. Osmanlı Devleti zamanında Gireniz karyesi ilk olarak Kestel'e (Nazilli), sonra Kuyucak kazasına bağlanmış bir köydür.1955 tarihinde belediye teşkilatı kurulunca kasaba olmuştur. Günümüzde Pamukören, Aydın ili Kuyucak ilçesine bağlı bir mahalledir. Osmanlı arşiv kaynakları olan tahrir, nüfus, temettüat defterleri ışığında ve salnameler, kitabeler ile köy halkından alınan bilgilerle hazırlanan bu araştırma bir yerel tarih çalışmasıdır. Bu bağlamda Gireniz'in geçmişi tarihsel belgelerle incelenip gün yüzüne çıkartılmaya çalışılmıştır. H.1251/M.1835-36, H.1256/M.1840-41 tarihli nüfus defterleri ve H.1260-61/M.1845 tarihli temettüat defterinin tahlili yapılarak köyün nüfus, sosyal ve ekonomik durumu hakkında kapsamlı bilgi verilmiştir. Bu araştırmada Gireniz karyesinde şahıs adları, nüfus yapısı, insan tipolojisi, nüfus hareketleri, meslekler, askerlik, sağlık, aileler, arazi ve hayvan varlığı, yetiştirilen ürünler ile ödenen vergiler değerlendirilerek, yorumlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Gireniz village, which dates back to very old times, is now called Pamukören. Gireniz village, at first, was connected to Kestel (Nazilli) in the time of the Ottoman state, then it is connected to Kuyucak town. In 1955, when the municipal organization was established, it became a town. Today, Pamukören is a neighbourhood connected to the Kuyucak town and Aydın province. This research is a local history study, which is prepared in the light of population, cadastral record books, and dividend that are Ottoman archival resources, and annuals, inscription, information from villagers. In this context, the history of Gireniz was examined by historical documents and it was tried to be revealed. Population registers of H. 1251 /M.1835-36, H. 1256 /M.1840 -41 and the dividend book dated H. 1260-61 /M.1845 have been analyzed to provide comprehensive information about the population, social and economic status of the village. In this research, the names of individuals, population structure, human typology, population movements, occupations, military service, health, families, land and animals, grown products and taxes paid are tried to be evaluated and interpreted.