Eleştirel kuram bağlamında 'Millet-sistemi' kavramı üzerinden uluslararası siyaseti anlamak
Understanding international politics through 'Millet-system' concept within the content of the critical theory
- Tez No: 566070
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Millet Sistemi, Eleştirel Kuram, Uluslararası Siyaset, Westphalia Sistemi, Millet System, Critical Theory, International Politics, Westphalia System
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
“Millet-Sistemi”uluslararası siyaseti anlamak için önemli bir kavramdır. Özellikle 2000'li yılların başından bu tarafa, Türk dış politikasının oluşmasında etkili olan bu kavramı anlamak gerekmektedir. Ulusların, uluslararası siyasetini okumak ve anlamak için“Millet-Sistemi”kavramı“Eleştirel Kuram”bağlamında ele alınmıştır. Osmanlı Devleti'ndeki“Millet-Sistemi”kavramı, Batı Avrupa'da ortaya çıkan ulusçuluk/milliyetçilik akımlarıyla işlevsizleşmiştir; daha sonra toplumsal bütünlüğün sağlanması için Osmanlıcılık, Türkçülük ve İslamcılık gibi toplumsal bütünleşme programları ortaya çıkmıştır. Bu kimlik arayışları uluslararası siyasetin o anki çıkarlarına göre değişkenlik gösterse bile Türk ulusal kimliğinin Cumhuriyet ile birlikte birleştirici unsur olmasının önüne geçememiştir. Uluslararası politikada, 2000'li yıllardan bu tarafa etkili olan isimlerden birisi Ahmet Davutoğlu'dur. Davutoğlu, Osmanlı Devleti dönemindeki millet anlayışına atıfta bulunarak bugünkü Türkiye'nin de uluslararası politikalarını bu kavram üzerine inşa etmesi gerektiğini düşünmüştür. Fakat bu inşa süreci sadece uluslararası siyaset bazında değil kimlik tanımlaması bazında da farklılıklara yol açmıştır.“Eleştirel Kuram Bağlamında 'Millet-Sistemi' Kavramı Üzerinden Uluslararası Siyaseti Anlamak”başlıklı bu çalışmada uluslararası siyaseti doğru anlayabilmek ve okuyabilmek adına“Millet-Sistemi”kavramı“Eleştirel Kuram”bağlamında ele alınmış ve çalışma,“Westphalia-Sistemi”ile“Millet–Sistemi”nin karşılaştırılması ve genel bir değerlendirme ile sonuca ulaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The“Millet-System”is an important concept to figure out the international system. It is especially necessary to understand this concept that has been effective since the beginning of 2000s in the foreign politics of Turkey. In order to read and understand the international politics of the nations, the“Millet-System”concept was taken into consideration within the content of the“Critical Theory”. The“Millet System”concept of the Ottoman State became dysfunctional as the nationalism wave emerged in Western Europe and then the integration programs such as Ottomanism, Turkism and Islamism emerged to keep the state united. Even these searches for an identity varied according to the instant interests of the international politics, it could not prevented Turkish national identity from being unifying element with the proclamation of the Republic. One of the names having an effect on international politics since 2000s is Ahmet Davutoğlu. He suggested that Turkey has to configure its international politics on the concept of millet understanding in the era of the Ottoman State. However, this process of configuration resulted with differentiations not only at the level of international politics but also at the identity definition. In this study having the title of“Understanding International Politics through 'Millet-System' Concept within the Content of the Critical Theory”, the“Millet-System”was considered within the content of the“Critical Theory”in order the international politics to understand and read correctly, and the study was concluded with the comparison of the“Westphalia-System”and“Millet–System”together with a general assessment.