Post-hakikat çağında bilgi kirliliği ve haber sitesi editörlerinin rolü: Türkiye örneği
Information pollution in the post-truth era and the role of digital news editors: The case of Turkey
  1. Tez No: 566089
  2. Yazar: ÜMİT LAÇİN YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ağ Toplumu, Post-Hakikat Çağı, Bilgi Kirliliği, Eşik Bekçisi, Network Society, Post-Truth Era, Information Pollution, Gatekeeper
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
90'lı yıllardan sonra iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler baş döndürücü bir hızda gerçekleşmiştir. İnternetin ortaya çıkması, dijital platformlarda haber tüketiminin de hızla artmasına sebep olmuştur. Ancak küresel anlamda yükselen post-hakikat olgusu, kamusal alan üzerinde bir tehdit oluşturmakta ve bu alanı şekillendiren en önemli unsurlardan biri olarak haberciliği de etkilemektedir. Bu tez kapsamında, ağ toplumunun gazetecilik üzerindeki dönüştürücü etkisi ve post-hakikat çağında iletişimin işleyiş şekillerine olan katkısı, bilgi kirliliği sorunu ekseninde tartışılmış, haber sitesi editörlerinin bu sorunun ortaya çıkmasında ve yayılmasında oynadıkları rol araştırılmıştır. Araştırmanın sonuçları, haber sitesi editörlerinin izledikleri sorunlu mesleki pratiklerle, bilgi kirliliğinin oluşması sürecinde doğrudan rol oynadıklarını göstermektedir. İnternet medyasının yapısal sorunlarının da haber sitesi editörlerinin bilgi kirliliğinin oluşması sürecinde dolaylı olarak rol oynamalarına sebep olduğu görülmüştür. Haber sitesi editörlerinin bilgi kirliliğinin oluşmasında rol oynadığı durumların tamamı, az ya da çok, reklama dayalı gelir modeli ile ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
After the 90s, developments in communication technologies have occurred at a dizzying pace. The emergence of Internet has led to a rapid increase in news consumption on digital platforms. However, the globally rising phenomenon of post-truth poses a threat to the public sphere and also affects journalism, which is one of the most important elements shaping this sphere. Within the scope of this thesis, the transformative effect of network society on journalism and its contribution to the functioning forms of communication in the post-truth era are discussed in the axis of information pollution, and the role of digital news editors in the emergence and dissemination of this problem is investigated. Results of the research show that editors of news websites play a direct role in the process of information pollution through problematic professional practices they follow. It is also observed that the structural problems of the internet media play an indirect role in the process of the formation of information pollution created by digital news editors. All of the situations, in which digital news editors play a role in the creation of information pollution, are found to be more or less related to the advertising-based income model.