Köyde yaşayan bireylerin serbest zaman tercihleri ve rekreasyon engellerinin belirlenmesi: Şanlıurfa-Ayran mahallesi örneği
Determination of leisure time preferences and recreation obstacles of individuals living in the village: The case of Ayran village of Şanlıurfa
  1. Tez No: 566093
  2. Yazar: ALİ KEMAL BOZTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM BOYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Köy, Rekreasyon, Rekreasyon Engelleri, Serbest Zaman
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı Şanlıurfa ili Birecik ilçesine bağlı Ayran beldesinde yaşayan bireylerin serbest zaman tercihlerini belirlemek ve serbest zaman aktivitelerine katılmalarına engel olan durumları çeşitli demografik değişkenlere göre ele almaktır. Çalışmanın birinci bölümünde araştırmacı tarafından Yılmaz (2017)'nin yüksek lisans tezinden yararlanılarak demografik bilgi formu ve serbest zaman zaman tercihleri ile tv'de izledikleri program tercihinin sorgulandığı form ve Yılmaz ve Ardahan (2017) tarafından geliştirilen“Köyde Rekreasyon Engelleri Ölçeği”ile katılımcıların serbest zamanlarında aktiviteye katılımı engelleyen durumlar demografik değişkenlere göre sorgulanmıştır. Verilerin analizinde normal dağılım şartları kontrol edilerek parametrik olmayan testlerden ikili karşılaştırmalar için mann whitney u ve 3 ve daha fazla grubun karşılaştırılması için Kruskall Wallis h testleri kullanılmıştır. Ayrıca serbest zaman eğilimlerini belirleme amacı ile cinsiyete göre çapraz tablo ile öncelik ve eğilimler belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda cinsiyete ve ailedeki konuma göre anlamlı farklılık çıkmazken, yaşa göre zaman yetersizliği alt boyutunda, gelir durumuna göre yetenek algısı, birey psikolojisi, zaman yetersizliği ve fiziksel algı/sağlık alt boyutlarında; eğitim durumuna göre başkalarının ve ailenin baskısı alt boyutunda, çalışma durumuna göre bilgi eksikliği alt boyutunda anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Serbest zaman tercihleri ele alındığında ise köyün sosyolojik yapısına uygun sonuçların çıktığı, genel olarak bireylerin kapalı ve kamusal alanları tercih ettikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the leisure time preferences of individuals living in Ayran town of Sanliurfa province and to prevent them from participating in free time activities according to various demographic variables. In the first part of the study, by the researcher, by using the master thesis of Yılmaz (2017), the demographic data form and leisure time preferences and the form of the program they have followed on TV were questioned and the participants were asked to use the yüksek Recreational Barriers in Village man developed by Yılmaz and Ardahan (2017). The cases that prevented participation in the activity were questioned according to the demographic variables. In the analysis of the data, normal distribution conditions were checked and mann whitney was used for paired comparisons from nonparametric tests and Kruskall Wallis h tests were used to compare 3 and more groups. In addition, cross-table and priorities and trends are determined by gender in order to determine leisure time trends. As a result of the study, there is no significant difference according to gender and location in the family; in the lack of time according to age sub-dimension, in the perception of talent according to income status, individual psychology, lack of time and physical perception / health subscales; According to the educational status, there were significant differences in the sub-dimension of the pressure of others and the family, the lack of information according to the working status. When the free time preferences are taken into consideration, it is determined that the results are suitable for the sociological structure of the village and that individuals generally prefer closed and public spaces.