Ege bölgesinde yaşayan yabancıların rekreasyonel eğilimleri ve rekreasyonel etkinliklere katılımlarını engelleyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of the factors that administer the participation of recipient trends and recreational activities in foreigners living in the aegean region
  1. Tez No: 589782
  2. Yazar: İPEK KOCABIYIK ÖNSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TONGUÇ OSMAN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Etkinlik, Katılım, Engel, Yabancı, Recreation, Activity, Participation, Constraint, Foreigner
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırma Ege bölgesinde yaşayan yabancıların rekreasyonel eğilimleri ve rekreasyonel etkinliklere katılımlarını engelleyen faktörlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada kullanılan veri toplama aracı 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, katılımcıların demografik bilgilerine yönelik sorulara, ikinci bölümde rekreasyonel eğilimlerini belirlemeye yönelik sorulara ve üçüncü bölümde ise Alexandris ve Carroll (1997) tarafından geliştirilen, toplam 6 alt boyut ve 27 maddeden oluşan“Boş Zaman Engelleri”ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin Türkiye de kullanılması için geçerlik ve güvenirlik çalışması Karaküçük ve Gürbüz (2006) tarafından yapılmıştır. Ölçek 'ten elde edilen bulguların sonuçlarına göre Cronbach Alpha değeri '.91' olarak bulunmuştur. İstatistiksel hesaplamalar SPSS (version 24,0) istatistik programında yapılmıştır. Araştırmaya katılan yabancıların sayısı 109 (%31,6) erkek ve 236 (%68,4) kadın olmak üzere toplam 345' dir. Araştırmaya katılan yabancılardan erkeklerin 49-56 yaş aralığında oldukları görülürken kadınların ise 48-72 yaş aralığında oldukları görülmektedir. Yaşadıkları yerler ise Marmaris (%54,5), Fethiye (%39,3) ve Bodrum (%3,2)' dur. Akademik başarıları genelde orta düzeyde (%58,0) olduğu görülmektedir. Refah seviyelerinin ise iyi düzeydedir (%43,8). Yaşam bölge tercihlerine bakıldığında daha çok köy/kasaba tercih ettikleri görülmüştür (%40,9). Haftalık olarak boş zaman ayırdıkları süre 1-5 saat (%31,9), 6-10 saat (%20,3), 11-15 saat (14,5) ve 16 saat ve üzeri ise (%33,3)' dür. Araştırmaya katılan yabancıların boş zaman değerlendirme oranları Her zaman (%7,2), Bazen (%44,3) ve Hiçbir zaman ise (%48,4)' dür. Etkinliklerde ise Ev içi, sosyal ve açık alan etkinliklere katılımları olumlu iken, Fiziksel, Kültür sanat ve diğer etkinliklere katılımları olumsuzdur. Yaşadıkları yerlerdeki rekreasyon tesisleri yeterli olduğunu (%41,4) ve Rekreasyon tesislerini ağırlıklı olarak 1-5 saat arasında kullandıklarını belirtmişlerdir. Araştırmada Ege bölgesinde yaşayan yabancıların rekreasyonel eğilimleri ve rekreasyonel etkinliklere katılımlarını engelleyen faktörlerin incelemek amacıyla uygulanan ölçekten elde edilen bulgular ışığında çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Sonuç olarak yapılan istatiksel analizler sonucunda bireylerin gelir seviyeleri yükseldikçe serbest zaman aktivitelerine katılım oranları artmakta, büyükşehirde yaşayan bireylerin serbest zaman aktivitelerine katılımlarının önündeki engeller arasında tesis yetersizliği bulunmamakla birlikte köy/kasaba gibi yerlerde yaşayan bireyler için kişiler arası etkileşim serbest zamanı engelleyen unsurlar arasında bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study has been made in order to analyze recreational tendencies and recreational leissure constraint factors of the foreigners living in the Aegean Region. Data collection tool consists of 3 parts. In the first part, demographic questions, in the second part, recreational tendency questions and in the third part, 'Leissure Constraints Scale' questions are asked. 'Leissure Constraints Scale' is developed by Alexandris ve Carroll (1997) and it is 6 subdimensions and 27 articles. In order to use it in Turkey, validity and reliability studies have been done by Karaküçük and Gürbüz (2006). Cronbach Alpha value is found '.91' according to the findings from the scale. Statistical calculation is done by SPSS (version 24,0) statistical programme. The foreigners who participate in this research are 109 (%31,6) male and 236 (%68,4) female and there are totally 345 people. It is seen that the male foreigner participants are 49-56 years old whereas the female foreigner participants are 48-72 years old. They live in Marmaris (%54,5), Fethiye (%39,3) and Bodrum (%3,2). Their academic success is of medium level (%58,0). Their welfare level is good level (%43,8). They mostly prefer living in a village/town (%40,9). Their weekly leissure time is; 1-5 hour (%31,9), 6-10 hour (%20,3), 11-15 hour (14,5) ve 16 hour and more (%33,3). Their leissure evaluation is; always (%7,2), sometimes (%44,3) and never (%48,4). Participating domestic, social and outdoor activities are positive but participating physical, cultural, art and other activities are negative. They state that the facilities in their village/town are sufficient (41,4) and they have mainly been using the recreational facilities for 1-5 hours. In the study, several variables are analyzed in the light of the findings of recreational tendencies and recreational leissure constraint factors of the foreigners living in the Aegean Region. As a result, the statistical analyses show that the higher income level cause the increase of participating leissure time activities. The lack of facilities is not a leissure constraint for the foreigners who live in the city. For the foreigners who live in a village/town, interpersonal interactions are not one of the leissure constraints.