An Ergonomics oriented model for product design
Ürün tasarımı için ergonomi yönelimli bir model
- Tez No: 56615
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN ÖNÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: ergonomi, tasarım, tasarım yönetimi, ürün yaşam süreci, ergonomi yöntem ve teknikleri vı, ergonomics, design, design management, product life cycle, ergonomics methods and techniques IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZ ÜRÜN TASARIMI İÇİN ERGONOMİ YÖNELİMLİ BİR MODEL Erbuğ, Çiğdem Doktora, Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Selahattin önür Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Pultar Ocak 1996, 164 sayfa Bu çalışmada ergonomi bilgisinin tasarım süreci ile bütünleşmesini tarifleyen bir model önerilmiştir. Önerilen model ürünün başarıya ulaşabilmesi için yaşam sürecinde kullanılması gereken ergonomi yöntem ve tekniklerini, tasarım yönetimi çerçevesinde tarifler. Tasarım ve ergonomi disiplinleri arasındaki uyumsuzluklar açıktır. Tasarımın başarıya ulaşabilmesi için yeterli düzeyde ergonomi bilgisine, erişilebilir verilere ve tasarım yönetimine gereksinim bulunmaktadır.Tasarımcıların problem çözme aşamasında, farklı disiplinlerden elde edilen bilgilerin yanında, geçmişe ait bilgilere de gereksinimi vardır. Tasarım süreci için gerekli olan ergonomik bilgiler o kadar karmaşık olabilir ki, bir tasarımcı tarafından hepsi ile baş edilmesi olanaksız olabilir. Tüm bu bilgilerin tasarım süreci boyunca derlenmesi ve analizinde ortaya çıkan önemli bir sorun, ergonomik verilerin bilgiye dönüştürülememesidir. Ürün tasarımı için uygulanacak ergonomi yönelimli model, tasarımcının ve üretici firmaların başarılı bir ürüne ulaşabilmeleri için gerekli ergonomi bilgisini, bilginin uygulanması gereken aşamaları, firmada işbirliğini ve iletişimi tariflemelerine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ERGONOMICS ORIENTED MODEL FOR PRODUCT DESIGN Erbuğ, Çiğdem Ph.D., in Building Science, Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Selahattin Önür Co- Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Pultar January, 1996, 164 pages This thesis proposes a model that represents the integration of ergonomics knowledge into the design process. The proposed ergonomics oriented model represents the methods and techniques to be used throughout the product life cycle by emphasizing the contribution of design and design management to product success. There is a mismatch between design and ergonomics. A successful design needs adequate ergonomics background, available data and good management. This requires a radical approach to solve the deficiencies in the integration of ergonomics data into the design process. iiiDesigners are in need of retrospective and prospective information. The ergonomics information required for the design process may become so complicated that it cannot be handled by the designer alone. The difficulty arises in transferring ergonomics data to ergonomics information. The proposed ergonomics oriented model is expected to be used to realize the whole execution of the design process, to gain information about required ergonomics knowledge, stages of applying that knowledge, collaboration in the company, and relations between design decisions and their consequences (ergonomics testing).