Effect of shape characteristics o particles on floatability
Tanelerin şekilsel özellikleinin yüzebilirliğe etkisi
  1. Tez No: 56616
  2. Yazar: UĞUR ULUSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CAHİT HİÇYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Şekil, morfoloji, yüzebilirlik, yassılık, yuvarlaklık, uzunlama oranı, eksensel eşitlilik, barit, pirit İV, Shape, morphology, floatability, flatness, roundness, elongation ratio, axial equality, barite, pyrite. m
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
öz TANELERİN ŞEKİLSEL ÖZELLİKLERİNİN YÜZEBİLİRLİ?E ETKİSİ ULUSOY, Uğur Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Cahit HİÇYILMAZ Şubat, 1996, 126 sayfa Bu çalışmada, otojen ve bilyalı değirmenlerde öğütülmüş barit ve pirit tanelerinin şekil ve morfolojik özellikleri Tarama Elektron Mikroskobu altında fotomikrografları incelenerek araştırılmıştır. İki farklı değirmende öğütülen tanelerin yüzebilirliğini değerlendirmek için Hallimond tüpü flotasyon testleri yapılmıştır. Tarama Elektron Mikroskopu ve ölçüm çalışmaları, yassılığı ve uzunlama oranı az, yuvarlaklığı ve eksensel eşitliliği fazla olan tanelerin yüzebilirliğinin daha iyi olduğunu göstermiştir. Bu araştırma yüzey pürüzlülüğünün ve yassılığın flotasyonu olumsuz etkilerken, yuvarlaklığın da olumlu etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF SHAPE CHARACTERISTICS OF PARTICLES ON FLOATABILITY ULUSOY, Uğur M.S. in Mining Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Cahit HİÇYILMAZ February, 1996, 126 pages In this study, shape and morphological properties of barite and pyrite particles ground by autogeneous and ball milling have been investigated by examining their photomicrographs under Scanning Electron Microscope (SEM). Hallimond tube flotation tests were carried out to assess the floatability of particles ground in two different mills. SEM studies and measurements showed that particles with lower flatness and elongation ratio, higher degree of axial equality and roundness have better floatability. This research has showed that surface roughness and flatness adversely affect flotation whereas roundness has positive effect.