Entrepreneurial networks in prefessional businesses: A case study of urban planners in Ankara
Serbest mesleklerdeki girişimci ağları: Ankaradaki şehir plancıları örnek çalışması
- Tez No: 56614
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜL BERNA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: girişimci ağları, hayatta kalma, serbest şehir plancıları, planlama pratiği IV, entrepreneurial networks, survival, professional city planners, planning practice. 1H
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
öz SERBEST MESLEKLERDEKİ GİRİŞİMCİ A?LARI: ANKARA'DAKİ ŞEHİR PLANCILARI ÖRNEK ÇALIŞMASI Varol, Çiğdem Yüksek Lisans, Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Gül Berna Özcan Ocak, 1996, 138 sayfa Bu tezde, sosyoloji ve antropoloji bilimleriyle ortaya çıkan ve son zamanlarda özellikle küçük işletmelerin rekabetçi ve yenilikçi olmalarında, daha da önemlisi hayatta kalmalarında rol oynadığı iddia edilen girişimci ağları incelenmektedir. Kısaca ilişkiler kümesi olarak adlandırılabilen bu ağların gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde farklı algılandıkları görülmektedir. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde girişimci ağları standartlaşmış ekonomik ilişkilerin ötesinde sosyal boyutları zengin bir yapı içermektedir. Sosyal bir yapı içinde yer alan girişimciler için ise, bu ağların fırsatları yakalamada ve çıkar sağlamada ayrı bir önemi vardır. Bu çerçevede, tezde hizmet sektöründe önemli bir yer tutan serbest şehir plancılarının girişimci olarak nasıl bir ağ içinde yer aldıkları tartışılmaktadır. Bu bağlamda, serbest şehir plancılarının çalışma hayatları, ilişki kurdukları anahtar insanlar, kurumlar, organizasyonlar ve fırsatları yakalamada kullandıkları yöntemler incelenmektedir. Bu araştırma gerek ağlar, gerekse Türkiye'deki şehir planlama pratiği araştırmalarındaki eksikliği giderme konusunda literatüre önemli katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENTREPRENEURIAL NETWORKS IN PROFESSIONAL BUSINESSES: A CASE STUDY OF URBAN PLANNERS IN ANKARA Varol, Çiğdem M. S., Department of Regional Planning Supervisor: Assist. Prof. Dr. Gül Berna Özcan January, 1996, 138 pages In this study, entrepreneurial networks, which emerged in sociology and anthropology and have recently played an important role in the competitiveness, innovativeness, and the survival of the small businesses, are examined. These networks which can be defined as a set of relations are perceived differently in advanced and semi-peripheral countries. In semi-peripheral countries like Turkey these networks have a deep social dimension besides their economic roles. For the entrepreneurs who are embedded in a social context, these networks have a special importance in reaching opportunities and business interests. In this framework the place of the professional city planner as an entrepreneur who plays an important role in the service sector is discussed in this thesis. In this context, business lives of the professional city planners, their relations with key individuals, institutions, organizations as well as the way in which they reach the opportunities are analyzed. This research study provides a significant contribution to the literature. It fills the gap in the Turkish urban planning profession and network studies.