Computer based recognition of predefined object using two dimensional images
iki bıyutlu görüntüler kullanarak tanımlanmış nesnelerin bilgisayar tabanlı tanınması
  1. Tez No: 56617
  2. Yazar: U.MUTLUHAN ORUNCAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. METE BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Görüşü, Nesne Tanıma, Görüntü İşleme, Alan Genişletme. vı, Computer Vision, Object Recognition, Image Processing, Region Growing. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz İKİ BOYUTLU GÖRÜNTÜLER KULLANARAK TANIMLANMIŞ NESNELERİN BİLGİSAYAR TABANLI TANINMASI ORUNC AK, Uğur Mutluhan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. MJMete Bulut Ocak 1996, 97 sayfa. Bu çalışmada, tanımlanmış çokyüzlü nesnelerin bilgisayar tabanlı tanıma sistemi geliştirilmiştir. Nesne görüntüleri kamera aracılığıyla alınmış ve özellik çıkartmak üzere işlenmiştir. Çıkartılan özellikler nesnenin tipi, yeri ve doğrultusu hakkında karar vermek için kullanılmıştır. Bu çalışmada nesnelerin tepeden alınan görüntüleri kullanılmıştır. Sistem tanıma ve eğitme aşamaları içerir. Yeni nesneler sisteme eğitim amacıyla sunulup daha sonra tanınması istenebilir. Nesnenin tipi nesnenin inceltilmiş hali kullanılarak belirlenir. Özellikler eğitim sırasında veritabanında saklanır ve tanıma aşamasında veritabanindakilerle karşılaştırılır. Ortanca süzgeci, Sobel işlemcileri, eşiklemeve alan genişletme yöntemleri görüntüyü parçalamak için, inceltme ve en yakın siyah komşu saptama yöntemleri de eşleme için kullanılır. Tanıma deneyleri tatmin edici sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER BASED RECOGNITION OF PREDEFINED OBJECTS USING TWO DIMENSIONAL IMAGES ORUNCAK, Uğur Mutluhan M.S., Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. M. Mete Bulut January 1996, 97 pages. In this study, a system for computer based recognition of predefined polyhedral objects is developed. Object images are grabbed with a camera and processed for feature extraction. The extracted features are used to make a decision about the object type, object location and orientation. Top view images of the objects are considered in the study. The system has a training phase as well as recognition. New objects may be presented to the system for training and may be requested for recognition. The object type is determined using the tMnned form of the image. Features are stored in the database in training and compared with the ones in the database in recognition phases. uiMedian filter, Sobel operators, thresholding and region growing routines are used for image segmentation; thinning and closest black neighbor detection routines are used for matching. The recognition experiments yielded satisfactory results.