Acil servise başvuran hastalard pnömoni tanısında akciğer ultrasonunun değerinin araştırılması: Prospektif gözlemsel çalışma
Investigation of the value of lung ultrasound in the diagnosis of pneumonia in patients presenting to the emergency department: A prospective observational study
  1. Tez No: 566177
  2. Yazar: DOĞAN KARADEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Pnömoni, akciğer ultrasonu, yatak başı ultrasonografi, acil servis, Pneumonia, lung ultrasound, bedside ultrasonography, emergency department
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Giriş: Pnömoni acil servise sık başvuru nedenlerinden biridir. Tanıyı doğrulamak için kullanılan akciğer grafisi ise düşük sensitivite ve spesifiteye sahiptir. Pnömoni tanısında altın standart tanı tekniği toraks BT olmasına rağmen dezavantajları nedeniyle kullanımı sınırlıdır. Akciğer ultrasonu ise yatak başı uygulanabilir olması, düşük maliyet ve radyasyon maruziyeti olmaması gibi avantajlarıyla pnömoni tanısında önemli bir yeri olabilir. Amaç: Bu çalışmanın amacı pnömoni semptomlarıyla acil servise başvuran hastalarda yatak başı akciğer ultrasonunun tanıdaki rolünü araştırmaktır. Yöntem: Acil servise nefes darlığı, öksürük, balgam, ateş ve plöretik göğüs ağrısı şikayetlerinin en az 2'si ile başvuran hastalar çalışmaya alındı. Hastalara herhangi bir görüntüleme yapılmadan önce araştırmacı tarafından ultrason yapıldı. Pnömoni tanısı ise toraks BT sonucuna göre, eğer toraks BT çekilmedi ise klinik son tanıya göre karar verildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 154 hastanın 112 (%72.7)'sine pnömoni tanısı konuldu. Pnömoni tanısı alan hastaların 97 (%86.6)'sine akciğer ultrasonu ile pnömoni tanısı konuldu. Çalışmadaki 42 (%27.4) hastada pnömoni dışlandı. Pnömoninin dışlanndığı hastaların 30 (%71.4)'unda pnömoni akciğer ultrasonu ile de dışlandı. Akciğer ultrasonunun pnömoni tanısındaki sensitivitesi %86.6 (%78.9-92.3, %95 GA), spesifitesi %71.4 (%55.4-84.2, %95GA), LR+ değeri ise 3,03 (1.9-4,9, %95 GA) olarak bulundu. Çalışmamızda pretest olabilirlik oranı %72.7 olarak bulunurken, akciğer grafisinin posttest olabilirlik oranını %81, akciğer ultrasonunun posttest olabilirlik oranı ise %89 olarak bulduk. Ultrason artefaktları değerlendirildiğinde, en değerli bulgu fokal intertisyel sendrom olarak değerlendirildi. Fokal intertisyel sendromun sensitivitesi %48.2 (%38.7-57.9, %95GA), spesifitesi %97.6 (%87.4-99.9, %95GA), LR+ 20.3 (2.9-141.8, %95GA) olarak bulundu. Sonuç: Akciğer ultrasonografisinin düşük LR+ değerine sahip olmasına karşın seçilmiş yüksek prevelansa sahip hasta grubunda pnömoni tanısını doğrulamada yüksek bir tanı değerliliğine sahiptir.
Özet (Çeviri)
Background: Pneumonia is one of the most common causes of emergency department. The chest radiography used to confirm the diagnosis has low sensitivity and specificity. Although thorax CT is the gold standard diagnostic technique in the diagnosis of pneumonia, its use is limited due to its disadvantages. Lung ultrasound can have an important role in the diagnosis of pneumonia with its advantages such as bedside application, low cost and lack of radiation exposure. Aim: The aim of this study was to investigate the role of bedside ultrasound application in the diagnosis of pneumonia in the patients with pneumonia symptoms presenting to the emergency department. Materials and methods: The Patients admitted to the emergency department with at least 2 complaints of dyspnea, cough, sputum, fever and pleuretic chest pain were included in the study. Ultrasound was performed by the investigator before any imaging was performed on the patient. Responsible physician decided to diagnosis of pneumonia according to thorax CT, if the thorax CT was not performed it was decided according to the clinical diagnosis. Results: Of 154 patients included in the study, 112 (%72.7) were diagnosed with pneumonia. Pneumonia was diagnosed in 97 (%86.6) patients with lung ultrasound. Pneumonia was excluded in 42 (%27.4) patients. In 30 (%71.4) patients excluded pneumonia was also excluded by lung ultrasound. The sensitivity of lung ultrasound in the diagnosis of pneumonia was %86.6 (%78.9-92.3, %95 CI), the specificity was %71.4 (%55.4-84.2, %95 CI), and the LR + value was found to be 3.03 (1.9-4.9, %95 CI). In our study, pre-test probability was found to be %72.7, the post-test probability of the chest radiography was %81 and the post-test probability of lung ultrasound was %89. When ultrasound artefacts were evaluated, the most valuable finding was evaluated as focal interstitial syndrome. The sensitivity of the focal interstitial syndrome was %48.2 (%38.7-57.9, %95Cl), the specificity was %97.6 (%87.4-99.9, %95 Cl), LR + 20.3 (2.9-141.8, %95Cl). Conclusion: Although the lung ultrasonography has a low LR + value, it has a high diagnostic value in confirming the diagnosis of pneumonia in selected patients with high prevalence.