Meme kanseri moleküler subtiplerinin ultrasonografik, mamografik ve patolojik özelliklerinin aksiller lenf nodu metastazı ile ilişkisi
Relationship between ultrasonographic, mammographic and pathological characteristics of breast cancer molecular subtypes and axillary lymph node metastasis
- Tez No: 566185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ELVERİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, aksiller lenf nodu metastazı, moleküler subtip, risk faktörleri, Breast cancer, axillary lymph node metastasis, molecular subtype, risk factors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Giriş ve Amaç: Meme kanseri ülkemizde ve dünyada insidansı giderek artan önemli bir sağlık sorunudur. Meme kanserinin prognozunun belirlenmesinde ve uygulanacak tedavi protokolünün seçiminde en önemli faktörlerden biri aksiller lenf nodlarının durumudur. Aksiller lenf nodu diseksiyonuna bağlı komplikasyonlar nedeniyle sentinel lenf nodu biyopsisi, klinik olarak aksillası negatif erken evre meme kanserli hastalarda kısa sürede aksiller lenf nodu diseksiyonun yerini almıştır. Ancak sentinel lenf nodu biyopsisi düşük de olsa teknik başarısızlık, yanlış negatif sonuç ve komplikasyon ihtimalinden dolayı hala mükemmel bir yöntem değildir. Biz de çalışmamızda meme kanserli hastalarda aksiller lenf nodu metastazının, tümörlerin patolojik özelliklerine ek olarak noninvaziv görüntüleme yöntemleri olan ultrasonografi ve mamografi bulgularıyla olan ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Meme Radyolojisi kliniğinde, Haziran 2014 ile Ağustos 2018 tarihleri arasında, tru-cut biyopsisi yapılan ya da tel ile işaretleme sonrası ameliyat olup invaziv meme kanseri tanısını almış, preoperatif mamografi ve ultrasonografi görüntüleri sistemimizde kayıtlı olan 416 kadın hasta retrospektif olarak incelenmiş ve aksiller lenf nodu pozitifliğini etkileyen faktörler araştırılmıştır. Bulgular: 416 hastanın yaş ortalaması 54,8 olarak tespit edildi. 210 hastada aksiller lenf nodu metastazı saptandı (%50,5). Literatür desteği ile aksiller lenf nodu pozitifliğine etki eden faktörler; hasta yaşı, tümör çapı,tümörün hangi kadranda olduğu, tümörün histopatolojik özellikleri, moleküler reseptörleri ve subtipi ile tümörlerin ultrasonografik ve mamografik görüntüleme özellikleri incelendi. Aksiller lenf nodu pozitiflik ve negatifliğine göre bu parametreler istatistiksel olarak değerlendirildi. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda aksiller lenf nodu metastaz riskini arttıran birçok prediktif faktör saptadık. Hastanın yaşı, tümör boyutu ve lokalizasyonu, tümör grade'i ve histolojik tipi, tümörün lenfovasküler invazyon göstermesi, moleküler reseptörlerin pozitifliği ve moleküler subtipi, ultrasonografide lezyon şekli, kenar özelliği ve ekosu; mamografide meme parankim dansitesi ve lezyon dansitesi aksiller aksiller lenf nodu metastaz riskini etkileyen başlıca faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
Objective: Breast cancer is an important health problem with increasing incidence in our country and in the world. The status of axillary lymph nodes is one of the most important factors in determining the prognosis of breast cancer and choosingthe right treatment protocol to be applied. Because of complications due to axillary lymph node dissection, sentinel lymph node biopsy replaced axillary lymph node dissection in patients with clinically negative axillary breast cancer. However, sentinel lymph node biopsy is still not an excellent method because of technical failure, false negative results and the possibility of complications. In our study, we aimed to investigate axillary lymph node metastasis in breast cancer patients and their relationship with noninvasive imaging methods such as ultrasonography and mammography. Materials and Methods: In our study, at University of Health Sciences Ankara Numune Training and Research Hospital Between June 2014 and August 2018, 416 female patients who underwent tru-cut biopsy or were diagnosed with invasive breast cancer after surgery with wire marking, who had preoperative mammography and ultrasonography images recorded in our system were examined retrospectively. Results: The mean age of the 416 patients was 54.8 years. Axillary lymph node metastasis was detected in 210 patients (50.5%). Factors affecting axillary lymph node positivity with the support of literature; patient age, tumor diameter, quadrant of the tumor, histopathological features, molecular receptors and subtypes of the tumor and ultrasonographic and mammographic imaging characteristics of the tumors were examined. These parameters were evaluated statistically according to axillary lymph node positivity and negativity. Conclusion: We found several predictive factors that increased the risk of axillary lymph node metastasis. The patient's age, tumor size and localization, tumor grade and histological type, lymphovascular invasion of the tumor, molecular receptor positivity, molecular subtype, lesion shape, margin trait and echoes; breast parenchymal density and lesion density are the main factors affecting the risk of axillary lymph node metastasis.