Akut kolesistitte operasyon öncesi bulguların peroperatifadezyonlarla ilişkisi
The relationship between pre-operative findings and per-operative adhesions in acute cholecystitis
  1. Tez No: 566204
  2. Yazar: FATİH AKKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ALİMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Evans, Adezyon, Akut Kolesistit, Evans, Adhesion, Acute Cholecystitis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
AMAÇ.Akut kolesistit en sık görülen akut batın nedenlerinden biridir. ÇalıĢmamızda, akut kolesistit olgularında peroperatif zorlukların preoperatif yapılan muayene, ultrasonografi, hemogram ve biyokimyasal tetkiklerle iliĢkisini inceleyip, preoperatif dönemde operasyon esnasındaki güçlükleri öngörmeyi amaçladık. METOD.Bu çalıĢma Ġstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve AraĢtırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği'nde prospektif olarak yapıldı. ÇalıĢmaya Ocak 2019 – Ağustos 2019 tarihleri arasında Genel Cerrahi kliniğinde akut taĢlı kolesistit tanısı ile opere edilen hastalar alındı. Veriler (SPSS) 22 programı ile değerlendirildi. BULGULAR. Olguların %29'u (n=9) kadın, %71'i (n=22) erkektir. Olgu yaĢları 20 ile 86 arasında değiĢmekte olup, ortalama 53±1,77 yıldır ASA Skoru I olan hastaların Evans skoru %55,6' sında (n=5) Evans I, %22,2' sinde (n=2) Evans II, %22,2' sinde (n=2) Evans III , ASA Skoru II olan hastaların Evans skoru %30,0' ında (n=6) Evans I, %40,0' ında (n=8) Evans II, %30,0' ında (n=6) Evans III, ASA Skoru III olan hastaların Evans skoru %50,0' sinde (n=1) Evans II, %50,0' sinde (n=1) Evans III gözlenmiĢ olup istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıĢtır(p>0,05). Preoperatif yapılan ultrasonografi değerlendirmesi ile vaskülerizasyon, sonogrofik murphy belirtisi ve duvar kalınlık artıĢı ile ameliyat süresi arasında anlamlı farklılık saptanmamıĢtır (p>0,05) SONUÇ. Akut kolesistit tedavisinde cerrahi ön planda olup bizim çalıĢmamızda hastaların Ģikayetlerinin baĢlangıç zamanı ile operasyon zorluğu arasında anlamlı farklılık bulunmamıĢtır.Akut kolesistitli olgularda preoperatif laboratuar ve görüntüleme bulgularıyla peroperatif adezyonlar arasında iliĢki saptanmamıĢtır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE.Acute cholecystitis is one of the most common causes of acute abdomen. In this study, we aimed to investigate the relationship of peroperative difficulties with pre-operative examination, ultrasonography, hemogram an d biochemical tests in acute cholecystitis cases and to predict the difficulties during operation in the pre-operative period. METHODS. This study was performed prospectively at the Istanbul Medeniyet University Göztepe Training and Research Hospital General Surgery Clinic. Patients who underwent surgery with the diagnosis of acute cholecystitis in the General Surgery Department between January 2019 and August 2019 were included in the study. Data were evaluated with SPSS Statistics V22.0. RESULTS. 29% (n = 9) of the cases were female and 71% (n = 22) were male. The age of the patients ranged from 20 to 86 years with a mean age of 53 ± 1.77 years. According to the Evans scores of the patients with ASA Score 1, 55.6% (n = 5) were Evans I, 22.2% (n = 2) were Evans II, 22.2% (n = 2) were Evans III ; patients with ASA Score II, 30.0% (n = 6) were Evans I, 40.0% (n = 8) were Evans II, 30.0% (n = 6) were Evans III; patients with ASA Score III, 50.0% (n = 1) were Evans II and 50.0% (n = 1) were Evans III and there was no statistically significant difference (p>0,05). Preoperative ultrasonography was used to evaluate vascularization, sonographic murphy sign and wall thickness increase, and no significant correlation was found between these ultrasonographic findings and operation time (p> 0.05). RESULT. Surgery is the first choice in the treatment of acute cholecystitis and in our study, no significant difference was found between the preoperative pain duration and operation difficulty of the patients. Preoperative laboratory and imaging findings were not correlated with peroperative adhesions in patients with acute cholecystitis.