A Multiobjective approach to energy planning problem
Enerji planlama problemine çok amaçlı bir yaklaşım
- Tez No: 56623
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YILDIZ ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok Amaçlı Karar Verme, Enerji Planlaması, Çevre, Ekonomi, Genel Denge Modeli iv, Multiobjective Decision Making, Energy Planning, Environment, Economy, General Equilibrium Model m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
oz ENERJİ PLANLAMA PROBLEMİNE ÇOK AMAÇLI BİR YAKLAŞIM Bezirgan Kılıç, Canan Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yıldız Arıkan Ocak 1996, 141 sayfa Enerji çevrim ve kullanımından kaynaklanan S02 ve NOx emisyonları ülkeler için ciddi çevre sorunlarına sebep olmaktadır. Bu nedenle, enerji politikalarında bu emisyonların indirgenmesi diğer ulusal hedeflerle birlikte açıkça gözönüne alınmalıdır. Bu problemi ele almanın bir yolu enerji politikası kararlarının çok amaçlı karakterinin farkında olmak ve uzlaştırıcı çözümleri araştırmaktır. Bu çalışmada Türkiye'nin enerji planlama problemi için çok amaçlı bir programlama yaklaşımı geliştirilmiştir. Bu amaçla, enerji, ekonomi ve çevre arasındaki tüm bağlantıları gösterebilen bir genel denge modeli kullanılmıştır. Çok amaçlı programlamada ağırlık verme tekniğinin farklı senaryolara çeşitli kereler uygulanmasıyla refahın ençoklanmasını ve S02 ve NOx emisyonlarının indirgenmesini amaçlayan çözümler elde edilmiştir. İki amaç arasındaki etkin çözümler ve sonuçtaki enerji stratejileri detaylı olarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MULTIOBJECTIVE APPROACH TO ENERGY PLANNING PROBLEM Bezirgan Kılıç, Canan M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yıldız Ankan January 1996, 141 pages Energy related S02 and NOx emissions cause serious environmental problems for all countries. Therefore, energy policies should explicitly consider the reduction of these emissions together with achieving other national goals. One way of handling this problem is to recognize the multiobjective character of the energy policy decisions in a unified decision making framework and to look for compromise solutions. In this study, a multiobjective programming approach for the energy planning problem of Turkey is developed. A general equilibrium model which is capable of representing all the linkages between energy, economy and environment is used for this purpose. With the aim of welfare maximization and S02 and NOx emissions' reduction, solutions are obtained for different scenarios applying a weighting technique of multiobjective programming several times. The efficient solutions and resulting energy strategies are investigated in detail.