A Study on the eaibility of wind lectricity gneration the case of Gökçeada
  1. Tez No: 56622
  2. Yazar: NİHAL TOKİNAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. COŞKUN YURTERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: rüzgar enerjisi, elektrik üretimi, birim üretim maliyeti VI, wind power, energy, power generation, feasibility, levelised production costs IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz RÜZGARDAN ELEKTRİK ÜRETİMİNİN FİZİBİLİTESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA: GÖKÇEADA ÖRNE?İ Tokinan, Nihal Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Coşkun Yurteri Eylül 1996, 108 sayfa Bu çalışma, bir alternatif enerji kaynağı olarak rüzgar enerjisinin geniş bir açıdan değerlendirilmesini içermektedir. Amacı, rüzgar enerjisi ve özellikle Türkiye'de uygulanabilirliği ile ilgilenen taraflara temel bir rehber oluşturmaktır. Bu amaca yönelik olarak, rüzgar enerjisinin çeşitli boyutlarının (örneğin, uygulama alanları, Türkiye'de ve dünyada rüzgar enerjisi kaynağının özellikleri, olumlu ve olumsuz çevresel etkileri, konunun politik yönleri, gelişiminin önündeki engeller ve teknik hususlar) yanı sıra, bu enerji teknolojisinin dünyadaki mevcut durumu incelenmiştir. Konuyu sonuçlandırmak üzere, Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) tarafından belirlenen Türkiye'de rüzgar enerjisi kullanımına en uygun alanlar arasında bulunan Çanakkale, Gökçeada'da bir rüzgar çiftliği kurulabileceği varsayımından hareketle bir örnek çalışma gerçekleştirilmiştir. Söz konusu rüzgar çiftliğinden elde edilebilecek güç ile gereken yatırım ve işletme maliyetlerihesaplanmıştır. Rüzgar çiftliği, çevresel etkileri ve birim üretim maliyetleri açısından aynı bölgeye kurulacak ve yerel linyit kaynaklarım kullanacak bir termik santralla karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışmalar, rüzgar enerjisinin Türkiye'de uygun bir elektrik üretim alternatifi olarak görülebileceğini ve maliyetinin kömür gibi konvansiyonel kaynaklarla karşılaştırılabilir düzeyde, çevresel etkilerinin ise genelde olumlu olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE FEASIBILITY OF WIND ELECTRICITY GENERATION: THE CASE OF GÖKÇEADA Tokinan, Nihal M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Coşkun Yurteri September 1996, 108 pages This study entails a wide-scoped evaluation of wind power as an alternative energy source. It is aimed at constituting primary guidance to any party interested in wind energy and especially its applicability in Turkey. To meet this end, relevant data on various dimensions of wind power, namely the areas of application, the resource over the world and Turkey, the positive and negative environmental impacts, the costs and financial issues, political implications and the barriers to its development as well as the technical aspects have been compiled, and the current status of wind power in the world has been investigated. To finalise, a case study has been performed concerning a hypothetical wind farm to be established in Gökçeada, Çanakkale, which is one among the best wind sites in Turkey as determined by the General Directorate of Electric Power Resource Survey and Development Administration (EİE). Within the scope of the case study, the amount of power that could be supplied from the wind farm of concern has been IIIdetermined together with required investment and operation costs. The wind farm has been compared with a thermal power plant to be built in the same area and operating on the local coal resource of lignites in terms of its environmental effects and unit production costs. From the investigation and case study results, it was concluded that wind energy could be considered to be a viable alternative means of electricity generation in Turkey and that it is favourably comparable to conventional resources such as coal in terms of energy production costs and especially environmental impacts.