MACC1 ekspresyonunun meme kanserinde önemi ve patolojik prognostik belirteçlerle ilişkisi
Importance of MACC1 expression in breast cancer and its relationship with pathological prognostic markers
- Tez No: 566298
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Ekspresyon, MACC1, Meme kanseri, Prognostik belirteç, Expression, MACC1, Breast cancer, Prognostic marker
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
2011-2018 yılları arasında, Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda invaziv duktal karsinom tanısı alan ve radikal mastektomi operasyonu yapılmış 66 kadın hasta grubu çalışmaya dahil edildi. Kontrol grubu mammoplasti nedeniyle opere olmuş 25 olgudan oluşturuldu. Hastaların patoloji raporlarından olgulara ait yaş, tümör büyüklüğü, lenf nodu metastazı, tümörün histolojik derecesi, ER, PR, HER2 durumu ve Ki-67 proliferatif indeks bilgileri alındı. Tümör ve kontrol dokularına ait parafin bloklarda immünohistokimyasal yöntemle ve Real-Time PCR ile MACC1 ekspresyonu araştırıldı. Ayrıca tümör dokularında immünohistokimyasal olarak VEGF ekspresyonu incelendi. Tümör dokularındaki MACC1 ekspresyonunun klinikopatolojik prognostik parametreler ve VEGF ile ilişkisi araştırıldı. Bu çalışmada MACC1'in hem protein hem de mRNA ekspresyonu, tümör dokularında normal meme dokularına göre daha yüksek bulundu. Ayrıca MACC1 protein ekspresyonunun histolojik grade, ER ve HER2 gibi önemli prognostik belirteçler ile ilişkisi tespit edildi. Buna göre ER(-), HER2(+) ve Grade-3 olan olgularda MACC1 protein ekspresyonu daha yüksek saptandı. Ancak MACC1 ekspresyonu ile VEGF arasında anlamlı ilişki saptanamadı. Sonuç olarak MACC1'in meme kanserinde anjiyogenez etkisi olmayabilir veya bu etki VEGF ile ilişkili olmayabilir. Ancak MACC1 ekspresyonu, meme karsinomunu işaret eden bir belirteç olmasının yanı sıra bağımsız bir kötü prognoz belirteci de olabilir.
Özet (Çeviri)
The study included 66 female patients diagnosed with invasive ductal carcinoma who underwent radical mastectomy at the Department of Pathology, Faculty of Medicine, Balıkesir University between 2011 and 2018. The control group comprised 25 patients undergoing mammoplasty. Patients' age, tumour size, lymph node metastasis, histologic grade, ER, PR, HER2 status and Ki-67 proliferative index were obtained from pathology reports. MACC1 expression was investigated by immunohistochemistry and Real-Time PCR in paraffin blocks of both tumour and control tissues. In addition, VEGF expression was examined immunohistochemically in tumour tissues. The relationship of MACC1 expression with clinicopathological prognostic parameters and VEGF in tumor tissues was investigated. In this study, both protein and mRNA expression of MACC1 were found to be higher in tumor tissues than in normal breast tissues. Furthermore, MACC1 protein expression was associated with important prognostic markers such as histological grade, ER and HER2. MACC1 protein expression was higher in patients with ER (-), HER2 (+) and Grade-3. However, no significant correlation was found between MACC1 expression and VEGF. These results indicate that MACC1 may not have an angiogenic effect in breast cancer and may not be associated with VEGF. However, MACC1 expression may be an independent marker of poor prognosis as well as a marker of breast carcinoma.