Lot scheduling with transfer batches in multi-stage shops
Çok aşamalı atölyelerde aktama bölümlü kafile çigelgelemesi
  1. Tez No: 56633
  2. Yazar: FERDA CAN ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SİNAN KAYALIGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, kafile aktarma, kafile bölme, transfer bölümleri, Scheduling, lot streaming, lot splitting, transfer batches
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Üretim çizelgeleme problemi, N tane işi M tane makiada (aşamada) işlemek gerektiği zaman doğar ki elde edilen sonuç da belli bir başarım ölçütüne göre optimaldir. Çok aşamalı kesikli parça üretim sistemlerinin geleneksel çizelgeleme teorisinde, birçok basitleştirici yapılır; özellikle, bir iş, bir üretim kafilesini oluşturan özdeş birkaç parçadan meydana gelmesine karşın, parçaların bir aşamadan diğer bir aşamaya transferine bütün iş (kafile) tamamlanana kadar izin verilmediği varsayımı yapılır. Halbuki, aynı işin geri kalan parçalan o anki aşamada işlem görürken, işin operasyonları, küçük transfer bölümlerinin (kafilenin bir kısmı) sistem içinde hareket ettirilmesiyle üstüste bindirilebilir. Eğer bu transfer bölümlerinin hacmi, bütün aşamalarda aynı kalmaya kısıtlanırsa, çözüm, uyumlu transfer bölümlü çözüm olarak anılır. Öte yandan, transfer bölümlerinin hacimlerinin değişmesine izin verilirse çözüm, değişken hacimli transfer bölümlü çözüm olarak anılır. Ayrıca, ayırdedilmesi kavramsal olarak değecek iki önemli durum vardır. Kafile aktarma olarak anılan birinci durum belli bir iş için operasyonların üstüste bindirilmesini içerir. Kafile bölme olarak anılan ikinci durumda ise kafilenin transfer bölümlerinin hareketine yine izin verilir, fakat kafilenin bölümlerinin transferi, işlenme esnasında diğer kafilelerin transfer bölümleriyle karıştırılmaz. Eğer transfer bölümlerine izin verilerek çizelgelenmesi gereken tek bir iş varsa, amaç, işin bitiş süresi, ortalama akış süresi gibi belli bir başarım ölçütünü enazlıyacak transfer bölümlerinin optimal hacmini bulmaktır. Her nasılsa, çok işli problemlerde, işlerin makinalar arasındaki hareket zamanı ile tüm işlerin transfer bölümlerininhacmine ve işlerin ya da transfer bölümlerinin makinalardaki sırasına eş zamanlı olarak karar verilmesi gerekir. Bu tezde esas ilgi, akış tipi atölye ve açık tip atölyelerde, transfer bölümlü tek ve çok işli çizelgeleme problemlerinin değişik versiyonlarına optimal çözüm veren polinom-zamanlı çözüm yöntemleri sağlamaktır. Özellikle, değişken transfer bölümlü ve makinalarda ayrılabilir hazırlık (kurma) zamanlı üç makinalı akış tipi atölyede, değişken hacimdeki transfer bölümlü genel M -makinalı akış tipi atölyede, ve iki aşamalı hibrid akış tipi atölyede, işin bitiş süresinin çizelge başarım ölçütü olarak alındığı tek işli aktarma problemini çalışmaktayız. Ayrıca, genel M-makinalı akış tipi atölyelerde ortalama akış süresinin çizelge başarım ölçütü olarak alındığı tek işli aktarma problemini de çalışmaktayız. Bunlardan başka, tüm işlerin bitiş süresi kriterli iki aşamalı akış tipi atölye ve açık tip atölyelerde çok işli aktarma problemleri analiz edilmektedir. Ayrıca, makinalar arasında transfer zamanının olduğu ve olmadığı durumlarda iki makinalı akış tipi atölyedeki kafile bölme problemini ele almaktayız. Bütün bu problem için önerilen çözüm yöntemlerinin işlemsel karmaşıklığıda sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The production scheduling problem arises whenever it is necessary to process a set of N jobs on M machines (stages) so that the result is optimal with respect to a given measure of performance. In the traditional scheduling theory of multi-stage discrete parts manufacturing systems, several simplifying assumptions are made; specifically, it is assumed that transfer of items from one stage to another is not allowed until the entire job (lot) is completed, although a job consists of a number of identical items which form a production lot. However, the operations of a job can be overlapped by moving small transfer batches (some portion of the lot) through the system, while the rest of the items of the same job are processed at the current stage. If the sizes of these transfer batches are restricted to remain the same on all machines, the solution is called a consistent transfer batch solution. On the other hand, if the sizes of the transfer batches are allowed to vary, the solution will be referred to as a variable transfer batch size solution. Also, there are two major cases that are conceptually worthy to distinguish. The first case which is referred to as lot-streaming involves overlapping operations for a given job. In the second case which is referred to as lot-splitting the movement of transfer batches of a lot is again permitted, but the transfer of batches of the lot can not be intermingled with transfer batches of other lots while they are processed. If there is a single job to be scheduled by allowing transfer batches, the goal is to find the optimal size of the transfer batches which will minimize given performance measure (e.g., makespan, mean flow time). However, in multi-job problems the size iiiof the transfer batches of ali jobs as well as their movement time between machines, and the sequence of jobs ör transfer batches on the machines must be determined simultaneously. in this thesis, the main concern is to provide polynomial time solution procedures which give the optimal solution to different versions of the single and multi-job scheduling problems with transfer batches in flow shops and öpen shops. Specifically, we study the single-job streaming problem in which makespan is taken as the measure of schedule performance in a two-stage hybrid flow shop, in a general M-machine flow shop with variable sized transfer batches, in a three-machine flow shop with variable transfer batches and detached setup times on the machines. Also, we study the single-job streaming problem in which mean flow time is taken as the measure of schedule performance in a general M-machine flow shop. Furthermore, the multi-job streaming problems in two-stage flow shop and öpen shops with the makespan criterion are analyzed. in addition, we consider the lot-splitting problem in a two-machine flow shop in which either transfer time between machines exist ör not The computational complexity of the solution procedures for these problems are also given.