Lot streaming in multi stage shops
Çok makinalı atelyelerde kafile aktarımı
  1. Tez No: 33505
  2. Yazar: ALPER ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER S. BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, Kafile Aktarma, Atölye Tipi Üretim iv, Scheduling, Lot Streaming, Flow Shops, Open Shops, Job Shops m
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada çok makineli atölyelerde kafile aktarma problemleri incelenmiştir. Kafile aktarma bir işin bölünerek değişik makinelerde işlemlerinin çakıştırılmadı yoluyla akış zamanlarının azaltılmasıdır. Sadece bir tek iş olduğunda, problem, verilen performans ölçütünü enazlayan transfer kafilelerinin büyüklüklerinin bulunmasıdır. Sıralama ve büyüklük kararları eşgüdümlü alınması gerektiğinden, çok işli problemlerin çözümü daha güçtür. Bu konuda yapılan araştırmaların çoğunluğu akış tipi atölyelerde çizelge uzunluğu problemlerini incelemektedir. Bu çalışmada ise, değişik performans ölçütleri ve atölye tipleri incelenmektedir. Tek işli, akış tipi, iki makineli atölyelerde ortalama akış süresini enazlayan transfer kafilesi büyüklükleri hesaplanmaktadır. Çok işli ve çok makineli atölyelerde çizelge uzunluğu problemleri için çözüm yöntemleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a number of lot streaming problems in flow, open and job shops are investigated. Lot streaming is the process of splitting a job to al low for overlapping of its operations on various machines resulting in shorter completion times. When there is a single job, the problem is to find the size of the transfer batches (“subiots”) which minimizes a given performance mea sure (e.g., makespan, mean flow time). Multi-job problems are harder, since sequencing and sizing decisions must be made simultaneously. Most of the cur rent research in lot streaming is concerned with minimum makespan problems in flow shops. In this study, other performance measures and shop structures are also analyzed. Optimal sublot sizes are derived for the single job two ma chine flow shop mean flow time problem. Solution methods are proposed for the minimum makespan problem in open shops both for multiple job and single job cases.