Development of a database for material selection
Malzeme seçimi için bir veri tabanı geliştirilmesi
- Tez No: 56634
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANLAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Malzeme Özellik Veri Tabam, Çelik Özellik Veri Tabam, Çelik Seçimi. IV, Materials Property Database, Steel Property Database, Steel Selection. m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
oz MALZEME SEÇİMİ İÇİN BİR VERİ TABANI GELİŞTİRİLMESİ Öcal, Osman Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Anlağan Ekim 1996, 102 sayfa Malzeme bilgilerinin bilgisayar ortamına aktarılması, bu bilgilerin analiz ve kullanımı için önemli bir faktördür. Bu çalışma, çelikler üzerine yapılan bir araştırma ile, bu alanda bir yöntem örneği sunmaktadır. Sistem SDB (Steel Data Base, Çelik veri tabam), bir çelik özellikleri veri tabam ve bir veri işleme sistemi ihtiva etmektedir. SDB'nin geliştirilmesi esnasında, farklı ülkelerdeki çeliklerin özelliklerinin yamsıra, mühendislik uygulamalarında karşılaşılan çeşitli tip araştırma ihtiyaçları da dikkate alınmıştır. SDB ile çelikleri, 18 alaşım elementini ve 5 mekanik özelliği içeren kimyasal ve mekanik özelliklerine veya olağan uygulamalarına göre seçmek mümkündür. SDB'de kişisel bilgisayarlar esas alınmış olup, veri tabam Microsoft Access ve veri işleme sistemi Microsoft Visual Basic kullanılarak gehştirilmiştir. Program, 80386 veya üstü işlemcisi olan IBM uyumlu herhangi bir bilgisayarda çalıştırılabilir. Çalıştırmak için Access yada Visual Basic gerekmez.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A DATABASE FOR MATERIAL SELECTION Öcal, Osman M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Anlağan October 1996, 102 pages Computerization of materials information is an important factor for analysis and use of that information. This study provides a sample methodology in this area, with an investigation on steels. System SDB (Steel Data Base) includes a steel property database and a data processing system. During development of SDB, besides the properties of the steels in different countries, various types of search needs in engineering practice are considered. With SDB, it is possible to select steels, throughout the chemical and mechanical properties including 18 alloying elements, 5 mechanical properties, or by usual applications. SDB is based on Personal Computers, developed by using Microsoft Access for database and Microsoft Visual Basic for data processing system. Program can be run on any IBM compatible machine with an 80386 processor or higher. Execution does not require Access or Visual Basic.