İsmail Hızal'ın hayatı ve eserleri üzerine bir inceleme (1933-2009)
An examination on the life and works of İsmail Hizal (1933-2009)
  1. Tez No: 566553
  2. Yazar: NECATİ BAŞDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN AKKOYUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İsmail Hızal, Afyonkarahisar, Yerel Basın, Mevlevilik, Atatürk, İsmail Hızal, Afyonkarahisar, Local Press, Mevleviyeh, Atatürk
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Biyografik çalışmalardaki amaç, söz konusu olan kişiyi tüm yönleriyle tanıtmaktır. Çalışmada ilgili kişinin yaşam öyküsü, görüşleri, karakteri ve eserleri incelenir. Çalışılan kişinin tetkik edilen bu nitelikleri bilgi, belge, tanık, kanıt ve örneklere dayandırılarak kronolojik sıra halinde yazıya dökülür. Kişi tüm yönleriyle tanıtılırken, tarafsız ve gerçekçi olunmalıdır. Afyonkarahisar basın hayatı, II. Meşrutiyet sonrasında başlamıştır. Basın hayatı Millî Mücadele Dönemi'nden itibaren günümüze kadar zenginleşerek devam etmiştir. Afyonkarahisar'da dünyaya gelen İsmail Hızal, Afyonkarahisar'ın tarihi, kültürel, ekonomik, sosyal, siyasal konularında araştırmalar yapmıştır. Araştırmalarını tuttuğu defterlere, günlüklere yazmıştır. Bu araştırmalarının bir kısmını mahalli basında yayımlamıştır. Bir kısmını eser olarak ortaya koymuştur. Hızal, mahalli bir gazeteci ve araştırmacı kimliğiyle şehrin kültürüne katkıda bulunmuştur. Bu çalışma yapılırken elde edilen veriler tasnif edilmiş, yalın, tarafsız, nesnel“bilimsel yöntem”takip edilmiştir. Bu çalışmanın ana konusu; İsmail Hızal'ın hayatı, fikir yapısı ve eserleri hakkında bilimsel teknikler kullanılarak bilgi vermektir.
Özet (Çeviri)
Theaim of biographical studies is to introduce the person in question in allaspects. In the study, the life story, opinions, character and works of the person are examined. These qualifications of the person studie dare written in chronological order based on information, documents, witnesses, evidence and examples. Whle introducing the person in alla spects, we should be objective and realistic. Press life of Afyonkarahisar city started after these connd Constitutional Monarchyperiod During the period of IndependenceWar and then since the establishment of Republic of Turkey until today it continued by riching. İsmail Hızal was born in Afyonkarahisar. He researched the historical, cultural, economic, socialand politicalissues of Afyonkarahisar. He wrote his studies and researchs on the notebook sanddiaries he kept. He published some of his researches in localmedia. He revealed some of his studies as a work. He contributed as a local journalistand researcher. The main subject of thisstudy is to give information about Ismail Hizal 's life, idea structure and Works by using scientific techniques. Inthisstudy, the data obtained were classified, the study was completed by following neutral, objective 'scientificway'.