Zafar Hassan Aybek'in hayatı ve siyasi kişiliği
The life of Zafar Hassan Aybek and his political personality
  1. Tez No: 566595
  2. Yazar: ELİF GÜLBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA ORSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hindistan, Pakistan, Türkiye, Bağımsızlık, Zafar Hassan, India, Pakistan, Turkey, Independence, Zafar Hassan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Çalışmamızda, Hindistanlı Zafar Hassan Aybek'in hayatı ve ülkesinin bağımsızlığı için yaptığı faaliyetler ve sonradan vatandaşı olduğu Türkiye'de, orduda görev alması incelenmeye gayret edilmiştir. Bugün Hindistan, Pakistan ve Bangledeş'ten oluşan Hindistan alt kıtası ile Türklerin ilişkileri İslamiyet öncesine dayanmakta ve sonrasında Osmanlı Devleti ve Babürlüler döneminde bağlantılar sürmektedir. Hindistan'da İngilizlerin Hint alt kıtası halklarına yaptığı haksızlıklar sebebiyle de Osmanlı Halifesi'ne yakınlaşan Hint halkı, Türkleri maddi ve manevi anlamda desteklemişdir. Bu sebeple Türkler ile Hint alt kıtası halklarının ilişkileri de ele alınmaya gayret edilmiştir. Çalışmamızın konusu, Zafar Hassan Aybek'in hayatını incelemeye yönelik olsa da onun ülkesi ve yaşadığı ülkelere dair bilgiler de aktarılmaya çalışılmıştır. Zafar Hassan'ın hayatını kaleme aldığı eseri“Hatırat”tezimizin ikinci ve üçüncü bölümünde özet şeklinde aktarılmaya gayret edilmiştır. Bu eser sadece Zafar Hassan ile alakalı bilgileri değil aynı zamanda XX. yüzyılın başlarına dair Hindistan, Afganistan, Türkiye ve Rusya'ya dair bilgiler de içermektedir. Ayrıca son bölümde yer alan köşeyazıları, bugün hala varolan Hindistan-Pakistan çatışmalarının İngilizlerin bölgeden çekilmeden bıraktıkları ortamın bugün hala değişmediğini bizlere göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Zafar Hassan Aybek, his activities for the independence of his country and subsequently as a Turkish citizen taking duty in the military has been evaluated inour studied. The relationship between Turks and today's sub-continent consisting of India, Pakistan and Bangladesh existed even before Islam. Later, the relationships continued in Ottoman and Mughal Empire (Babar) period. Due to the injustice of Britain against the people of the Indian sub-continent the people of Indian sub-continent supported Turks materially and spiritually, who were already close the Ottoman Caliph. That is why the relations between Turks and Indian sub-continent is also mentioned. Although the subject of the study is to evaluate the life of Zafar Hassan Aybek, but we also tried to convey information about his country and the geography where he lived. Zafar Hassan's Memoirs has been tried to be summarized in the second and third part of our thesis. This work is not only information about Zafar Hassan, but also includes information about India, Afghanistan, Turkey and Russia in the beginning of the 20th century. In addition, the last section show us that the conflict between Pakistan and Indian remains unchanged just like before the withdrawal of Britain from the region.