Fırtına deresi (Rize) havzasında ekoturizm
Ecotourism in the Fırtına river (Rize) basin
  1. Tez No: 566660
  2. Yazar: GİZEM BADOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Rize, Fırtına Deresi Havzası, SWOT Analizi, Ecotourism, Rize, Fırtına River Basin, SWOT Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Dünyada giderek popülerliği artan ekoturizm ülkemizde de önemli gelişme göstermektedir. Bu doğrultuda; milli parklar, tabiat alanları, tabiat koruma alanları, tabiat anıtları, sit alanları gibi sahalar çoğaltılarak ekoturizm sahaları koruma altına alınmaya çalışılmaktadır. Ekoturizm; turizmin doğal ve kültürel çevre üzerindeki olumsuz etkisini en aza indirmeyi, insanlara çevresel ve kültürel farkındalık yaratmayı, insanlarda çevreye saygı konusunda bilinç oluşturmayı, bir yandan doğayı korurken bir yandan da yöre halkına ekonomik fayda sağlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada; Rize ilinde yer alan Fırtına Deresi Havzası'nın doğal ortam özellikleri, bu havzada uygulanan ekoturizm çeşitleri, havzanın ekoturizm potansiyeli, bunların değerlendirilmesi ve bu değerlendirmenin SWOT Analizi ile desteklenerek incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmanın öncelikli amacı Fırtına Deresi Havzası'nın ekoturizm potansiyelini ortaya çıkarmaktır. Havzada sürdürülebilir kullanımın esaslarına dikkat çekilmiştir. Bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde Fırtına Deresi Havzası'nın doğal ortam özellikleri, ikinci bölümünde ekoturizm ile ilgili temel kavramlar, üçüncü bölümünde Fırtına Deresi Havzasının ekoturizm potansiyeli ve son bölümde ise Fırtına Deresi Havzası'nın SWOT Analizi ile değerlendirilmesi yer almaktadır. Araştırma sahasına ait bütün veriler değerlendirildikten sonra SWOT analizi yöntemiyle Fırtına Deresi Havzası'nda yapılan her bir ekoturizm türünün; güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditlerinin değerlendirilmesi ile araştırma sahasındaki mevcut durum ve gelecek durum analizi yapılmasına imkan sağlanmıştır. Fırtına Deresi Havzası ekoturizme yönelik büyük bir potansiyele sahiptir. Bu sahanın doğal ve beşeri koşulları burada birçok turizm çeşidinin yapılabilmesine uygun olanaklar sağlamaktadır. Fırtına Deresi Havzası'nın doğal ve kültürel özelliklerinin ekoturizme uygun ortamlar yaratması bu sahanın ekonomik olarak güçlenmesini de beraberinde getirecektir. Bu sahadaki turizm, ekoturizm ilkeleriyle paralel yapıldığında hem doğa hem yöre halkı hem de gelen turist açısından olumlu sonuçlar elde edilecektir.
Özet (Çeviri)
Ecotourism, gaining popularity all over the world, has shown significant improvement in our country. In this respect, natural heritages such as national parks, natural landscapes, nature preserve environments, natural monuments, protected areas are being taken under protection day by day and also such assets are also being extended and enhanced. Ecotourism aims to reduce the negative effects of tourism on natural and cultural environment, to enable humans to be aware of respect to nature and culture, and also while preserving nature, it also targets to provide benefits to people living around. This study aims to search the natural habitat characteristics of Fırtına River Valley Basin in Rize, ecotourism varieties applied in the area, its potential, evaluation of the values in the basin with the support of SWOT analysis. The primary purpose of this research is to uncover the ecotourism potential of the Fırtına River Basin. Sustainable use principles in the basin have also been cautiously targeted. This work consists of four parts. The first part includes the characteristics of natural environment of Fırtına Basin, the second part includes the basic concepts of ecotourism, in the third part the potential of tourism in Fırtına Basin is discussed and the last part includes the SWOT analysis and evaluation of Fırtına Basin. After all data from the research area has been evaluated, an opportunity has been given to evaluate the strenghth and weakness, opportunities and threats of each kind of ecotourism in Fırtına Basin and to analyse the current and future situation of the research area by the application of SWOT analysis. Fırtına Basin has a high potential of ecotourism. The natural and artificial environment of the area provides opportunities for many kinds of tourism. That the natural and cultural characteristics of Fırtına Basin has created an environment which is suitable for ecotourism leads to economic growth in this area. If tourism in this area is performed according to the principles of ecotourism, positive outcomes will be obtained for the nature, for local people and for tourists.