Current quality control systems used in Turkey and suggestions for further improvements
Türkiye'de uygulanan kalite kontrol sistemleri ve düzeltilmesi için öneriler
- Tez No: 56668
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite Kontrol, Kalite Güvenliği, Kalite Yönetimi, Kalite Standartları, Kalite Kontrol Sistemleri, İhale tipi ve Sözleşmeleri, Şartnameler vı, Quality, Quality Control, Quality Assurance, Quality Management, Quality Standards, Quality Control Systems, Tender Type and Specifications
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
öz TÜRKİYE'DE UYGULANAN KALİTE KONTROL SİSTEMLERİ VE DÜZELTİLMESİ İÇİN ÖNERİLER ÇETİN, İrfan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr. Talat BİRGÖNÜL Yardıma Tez Yöneticisi: Y.Müh. N. Nadi BAKIR Ocak 1996, 254 sayfa Türkiye son 20 yıl içersinde, dünyada gözlenen hızlı teknolojik ve ekonomik gelişmeye paralel olarak hızlı bir ekonomik ilerleme kaydetmiştir. İnşaat Sektörü ise Türkiye'nin batı seviyesinde gelişen sektörlerinin başında gelmektedir, özellikle Türk İnşaat şirketleri, kalite açısından dış ülkelerde başarılı projeleri gerçekleştirmiş ancak Türkiye'de aynı başarıyı gösterememiştir. Yüksek enflasyon oranlan, hızlı nüfus artışı ve göç, ihalelerde müteahhitlerce yapılan yüksek oranlı tenzilatlar, gerçekçi olarak belirlenmeyen birim fiyatlar, müteahhitlere hakedişlerinin geç ödenmesi, müteahhitin zararlarım gerçek bir biçimde telafi edebilecek eskalasyon yönteminin mevcut olmayışı, kalite kontrolü ve denetimindeki yetersizlikler, Türkiye'deki inşaat sektöründe yetersiz kalitenin sebepleri arasında sayılabilirler. Türkiye'de şu an için inşaat sektöründe kalite kontrol ve denetim kurumlan ve yönetim birimleri yetersiz kalmakta, kalite kontrol açısından yapılması gereken işler teoriden pratiğe geçememekte ve tümüyle uygulanamamaktadır. Uygulanabilen küçük kısmının durumu ise aksayan yönleri çok, yetersiz, denetimden yoksun bozuk bir düzen olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu tezin amacı, Türkiye'de yapılmakta olan her türlü inşaatta, proje aşamasından uygulama esnasına hatta daha sonraki bakım ve işletme safhalarına kadar kalite kontrol açısından karşılaşılan sorunları ortaya çıkarmak ve problemleri en aza indirmeye çalışacak yeni bir sistemi tüm ülke bazında ve firma bazında oluşturmaktadır. Düzgün çalışan bir kalite kontrol sisteminin öncelikle kişilere, müteahhitlere ve hatta devlete ek bir mali külfet getireceği görüntüsü vardır. Bu yanıltıcı mali külfet kalite kontrol.n inşaat sektöründe olması gereken önemli rolünün oluşumunu engellemiştir. Gerçekten de inşaatta kalite kontrolünün artışı ile, inşaat maliyetinin artışı doğru orantılıdır. Ancak, kalite kontrolle gelen, sağlam ve kaliteli inşaatların oluşumuyla kazanılan; bakım, onarım, işletme masraflarının azalması, inşa edilen yapının ekonomik ömrünün uzaması, inşaatta kalite ile ilgili yapılan harcamaları kat be kat karşılamakta sonuç olarak kaliteli yapılan bir yapıda ön yatırım bir miktar artsa bile, toplam maliyet kalitesiz bir yapıya oranla çok daha düşük kalmaktadır..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CURRENT CONSTRÜCTION QUALITY CONTROL SYSTEMS USED İN TURKEY, AND SUGGESTIONS FOR FURTHER IMPROVEMENTS ÇETÎN, îrfan M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Talat BÎRGÖNÜL Co-Supervisor: N. Nadi BAKIR January 1996, 254 pages in the last two decades, Turkey has achieved a remarkable economical progress, in parallel to the fast economical and a technological development observed globally. The constnıction sector in Turkey, is öne of the leading sectors which are as developed as the ones in Western countries. Although, Turkish constnıction companies completed many successfull projects abroad-successfiıl especially in terms of quality achieved, they could not show the same performance in the domestic market. High rates of inflation, rapid population growth and immigration, high discount rates offered in tenders, under estimated unit prices, delay in the payment of contractor's payment certificates, absence of an escalation method to compensate the contractor's actual losses, insufficient control of quality could be considered among the main causes of poor quality in construction. Currently, in Turkey, quality control organizations and quality control administrative units are insufficient. in addition, even the minimum requirements for an ideal quaüty control system can not transpass from theory to the practıce and can not be iiiimplemented in totality in Turkey. Furthermore, even the parts which can be implemented have many weaknesses and shortcomings and they form a cripled system which is totally inadequate. The aim of this thesis is to find out and study ali the associated problems confronted in quality control in ali sorts of construction works in Turkey from the design stage to the stage of construction, including maintenance and operation and thus to propose a new quality control system to be adopted at the company level and in the whole country, which would aim to minimize those problems. A proper quality control system appears to bring an additional economic burden to the persons, contractors, and even to the state. This misleading economic burden prevents quality control from occurence important role in building sector. The increase of quality control and the increase of construction cost are directly proportional. However, better quality control ensures sound and more durable construction, decreases the costs of the maintenance, land repair, and operation and extends its economical life. Thereby, ali of these can easily compensate for the additional expenses for better quality control. Consequently, even though the initial investment is slightly higher for a better quality building, total investment cost is definitely much lower as compared to a building lacking quality.
Benzer Tezler
- Kredi kartları ve Türkiye'deki uygulaması: karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Başlık çevirisi yok
BEDİ TÜRETKEN
- İstanbul'daki taksi sorununa genel bir bakış ve çözüm önerileri
An overview of taxi problem in istanbul and suggestions for solutions
EMREHAN BAYRAM
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Ulaşımİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ OSMAN ATAHAN
- Demiryolu hemzemin geçitlerinde emniyet değerlendirmesi: Türkiye için örnek bir model oluşturma
Safety assessment at railway level crossings: Developing a sample model for Turkey
GÖKHAN BAYAZIT
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Ulaşımİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
ÖĞR. GÖR. ADEM FAİK İYİNAM
- Sayısal haritaların coğrafi bilgi sistemlerinde kullanılması ve kordinat transformasyonu
The usage of digital maps in geographical information systems and coordinate transformation
HÜSEYİN KURŞUN
Yüksek Lisans
Türkçe
1997
Jeodezi ve Fotogrametriİstanbul Teknik ÜniversitesiJeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. YUNUS KALKAN
- Türkiye'deki konut projeleri için BIM tabanlı otomatik bina yönetmelik uygunluk kontrol modeli: BIMTRAC3
A BIM based automated code compliance checking model for residential projects in Turkey: BIMTRAC3
MURAT AYDIN