Computer aided slideway design for metal cutting machine tools
Metal işleyen takım tezgahları için bilgisayar destekli kızak tasarımı
  1. Tez No: 56667
  2. Yazar: OKAN BİLKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANLAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Takım Tezgahı Kızakları, Kızak Aşınması, Yapış-Kay Hareketi vı, Slideways, Slideway Wear, Stick-Slip IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
öz METAL İŞLEYEN TAKIM TEZGAHLARI İÇİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ KIZAK TASARIMI BILKAY, Okan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer ANLAGAN Eylül 1996, 120 sayfa Bu çalışmada kullanıcıya takım tezgahı kızaklarında sürtünme ve aşınma karakteristikleri simülasyonu ile kesme ve hareket güçlerinin tahmininde yardımcı olması amacıyla bir takım tezgahı analiz paketi hazırlanmıştır. Geliştirilen paket, yapış-kay analizi modülü, aşınma analizi modülü ve güç hesaplama modülü olmak üzere toplam üç modülden oluşmaktadr. Yapış-kay analiz modülünde, tablanın yapış-kay hareketi simüle edilmekte ve kritik hız tahmini yapılabilmektedir. Tabla hareketini tarif eden denklemlerMathCad adlı paket program yardımıyla çözülmekte ve tabla hızına karşılık itme hızı grafiği çizilmektedir. Aşınma analizi modülünde yatak ve tabla kızaklarının aşınma profili hesaplanmakta ve grafiği çizilmekte, aşınmaya bağlı olarak işlenen parçalar üzerindeki ölçü sapmaları hesaplanmakta ve işlenecek parçanın toleransına bağlı olarak tezgah ömrü hesaplanmaktadır. Güç hesaplama modülünde, kızak yüzeylerinin taşıdığı normal yükler, minimum kabul edilebilir kızak genişlikleri, kesme gücü ve ilerleme gücü hesaplanmaktadır. Bütün sonuçlar herhangi bir yazıcıda basılabilmekte ve bazıları dosyalarda saklanabilmektedir. Program içinde şematik gösterimler ve yardım düğmeleri mevcuttur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED SLIDEWAY DESIGN FOR METAL CUTTING MACHINE TOOLS BILKAY, Okan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer ANLAGAN September 1996, 120 pages The present study aims to develop an analysis package for machine tool siideways to help the user in simulating slideway friction characteristics, wear characteristics, drive power and cutting power estimations. The package is composed of three modules, namely, stick-slip analysis module, wear analysis module and power calculation module. mIn stick-slip analysis module, the stick-slip of the table is simulated and critical velocity can be approximated. The governing equations are solved with the help of MathCad and graph of table velocity vs. drive velocity is plotted.. In wear analysis module, wear profiles of bed and table slideway surfaces are calculated and plotted, the maximum diametral error produced on machined workpieces due to wear is calculated and life of a machine tool is estimated based on the allowable workpiece tolerance. Travel distribution of the table is approximated with the help of machined workpiece lengths in a certain period of time. In power calculation module, normal forces that are carried by the surfaces, minimum allowable surface widths, cutting power and drive power of the table are calculated. All the outputs can be printed on printer and some of them can be saved to data files. Help buttons and schematic diagrams are available in the program.