A Genetic algorithm approach for test point inertion problem
Sınama noktası yerleştirme sorunu için bir genetik algoritma yaklaşımı
- Tez No: 56673
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sınama, sınanabilirlik için tasarım, smanabilirlik çözümlemesi, sınama noktası yerleştirme, genetik algoritmalar. vi, Testing, design for testability, testability analysis, test point insertion, genetic algorithms. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZ SINAMA NOKTASI YERLEŞTİRME SORUNU İÇİN BİR GENETİK ALGORİTMA YAKLAŞIMI Engin, Nur Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zafer Ünver Ocak 1996, 131 sayfa Bu çalışma, sınama noktası yerleştirme probleminin çözümü için genetik algoritma yöntemlerinin incelenmesidir. Sınama noktası yerleştime, birleşimasel bir devrede belirli hatlara fazladan çıkışlar (gözlenebilir sınama noktalan) yerleştirilmesi şeklinde bir sınanabilirlik iyileştirme yöntemidir. Test noktası yerleştime sorunu, verilen belirli bir sayıda sınama noktasının yerleştirileceği hatları devrenin sınanabilirliğini verilen bir sınanabilirlik ölçüsüne göre enbüyükleyecek (maximize) biçimde seçmektir. Çeşitli sınanabilirlik ölçülerini amaç işlevi olarak kullanarak üç farklı genetik algoritma geliştirildi Genel birleşimsel devrelerin sınanabilirlik çözümlemesindeki başlıca zorluk Tekrar Yakınsayan Çıkış Yelpazesi (TYÇY) adı verilen topolojik özelliğin bulunmasıdır. Bir TYÇY aynı çıkış yelpazesinden kaynaklanan hatların devrenin başka bir yerinde aynı kapının girişlerinde olması biçiminde ortaya çıkar. Bu devredeki hatlar arasında karmaşık bağımlılıklar yaratır ve sınanabilirlik çözümlemesi için kestirimler yapmayı gerekli kılar. Geliştirilen algoritmaların sonuçlan baza küçük devrelerde ve ISCAS 1985 devrelerinde denendive algoritmaların ve bir smanabilirlik iyileştirme yöntemi olarak anama noktası yerleştirmenin verimliliği üzerine karşılaştırmalar yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A GENETIC ALGORITHM APPROACH FOR TEST POINT INSERTION PROBLEM Engin, Nur M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Pro£ Dr. Zafer Ünver January 1996, 131 pages This work is a study of genetic algorithm methods to solve test point insertion problem. Test point insertion is a testability improvement technique consisting of inserting extra outputs (observable test points) at specific lines in a combinational circuit Test point insertion problem is the optimal selection of a given number of such points to maximize overall testability of the circuit according to a given measure. Three different genetic algorithms were developed using various testability measures as objective functions. The main difficulty embedded in the testability analysis of general combinational circuits is the presence of a topological feature called reconvergent fanout. A reconvergent fanout is formed by the lines originating from the same fanout being at the input of the same gate at some other part of the circuit. This introduces complex dependencies between circuit lines and necessitates using estimations for testability analysis. The results of the developed algorithm were tested on a number of small circuits as well as some ISCAS 1985 benchmarks and comparisons were made on the efficiency of the algorithms and of test point insertion as a testability improvement method. III