Effects of operating variables on ultrafiltration of chese whey
Peynir altı suyunun ultrafiltrasyonunda işletim değişkenlerinin etkisi
  1. Tez No: 56674
  2. Yazar: NURAY AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrafiltrasyon, Peynir altı suyu, Polihipe vı, Ultrafiltration, Cheese whey, Polyhipe IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
oz PEYNİR ALTI SUYUNUN ULTRAFİLTRASYONUNDA İŞLETİM DE?İŞKENLERİNİN ETKİSİ AKMAN, Nuray Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmail Tosun Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Teoman Tinçer Ağustos 1996, 69 sayfa Peynir altı suyunun ultrafiltrasyonunda besi konsantrasyonu, basınç, çapraz akış hızı, gözenek büyüklüğü ve poliyhipe membranm yüzey modifikasyonu gibi işletim değişkenlerinin yatışkan koşullardaki akı ve geri çevirme oranına etkisi deneysel olarak araştmlmştır. Geçirgenlik akısı zamana karşı ölçülmüş ve süzüntüdeki protein miktarı hesaplanmıştır. Gözenek büyüklüğü 0.1, 0.2 ve 0.45 \\xa olan membranlann yatışkan akı değerlerinin birbirine çok yakın olduğu, fakat gözenek büyüklüğü 0.025 (im olanselüloz ester membramn yatışkan akı değerinin diğer membranlardan çok daha düşük olduğu belirlenmiştir. Geri kazanım oranı konsantrasyon artıkça biraz artmıştır fakat gözenek büyüklüğü artıkça biraz azalmıştır. Genel olarak geri kazanım oranının işletim değişkenleriyle çok fazla değişmediği gözlemlenmiştir. Selüloz ester, selüloz nitrat ve selüloz asetat (0.2 ve 0.45 (j,m) gibi ticari membranlann yam sua, farklı kimyasal yapıya sahip olan polihipe membranlar polipirol ve poli4-vinilpiridin ile yüzeyi modifiye edilerek ultrafiltrasyon deneylerinde kullanılmıştır. Böylece membramn yüzeyi iletken duruma getirilmiştir. Geçirgenlik akısı ve geri çevirme oranı ticari membranlar ile karşılaştuıldığmda, aynı işletim koşullarında geri çevirme oranının ve yaüşkan koşullardaki geçirgenlik akısının biraz daha fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF OPERATING VARIABLES ON ULTRAFILTRATION OF CHEESE WHEY AKMAN, Nuray M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ismail Tosun Co-Supervisor: Prof. Dr. Teoman Tinçer August 1996, 69 pages Effects of operating variables, such as feed concentration, transmembrane pressure, crossflow velocity, pore size and surface modification of polyhipe membrane on the steady state permeate flux and rejection on ultrafiltration of cheese whey are experimentally investigated. Permeate flux is measured as a function of time and protein concentration in permeate is determined. For the membranes with pore sizes 0.1, 0.2 and 0.45 Jim, the flux values are almost the same. However, for the cellulose ester membrane which mhas a pore size of 0.025 um, the flux values are much lower than that of the other membranes. Rejection values increase slightly as the concentration increases and decrease slightly as the pore size increases. Generally rejection does not change much with the operating conditions. Besides commercial membranes, i.e., cellulose ester, cellulose nitrate and cellulose acetate (0.2 and 0.45 urn), polyhipe membrane which has a different chemical structure from commercial membranes, is used by modifying its surface with polypyrrole and poly4-vinylpyridine. When the permeate flux and rejection values are compared with that of commercial membranes at the same operating conditions, it is found that modified polyhipe membranes give slightly higher flux and rejection.