An Investigation on the use of CNC machines in the Turkish manufacturing industry
Türk İmalat Sanayiinde CNC tezgahları kullanımı üzerine bir inceleme
- Tez No: 56681
- Danışmanlar: PROF. DR. S. ENGİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: CNC, CNC Tezgahlan, CNC tezgahı kullanımı vı, CNC, CNC Machines, CNC Machine Utilization IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZ TÜRK İMALAT SANAYİİNDE CNC TEZGAHLARININ KULLANİMİ ÜZERİNE BİR İNCELEME Durmuş, Nazım Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Engin Kılıç Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Anlağan Ocak 1996, 137 Sayfa Bu çalışmada, bilgisayar destekli sayısal tezgahların Türk imalat sanayiinde kuiianımı incelendi. Bu inceleme için gerekli bilgiler anket yoluyla elde edildi. Yirmi iki sorudan oluşan anket formu daha önce yapılan çalışmalar ve literatür araştırması sonucunda hazırlandı ve muhtemel CNC tezgahı kullanan firmalara posta yolu ile gönderildi. Bu arada bazı CNC tezgahı kullanan firmalar bizzat ziyaret edilarek anketlerin cevaplandırılma biçimi böylece daha yakından gözlemlenmiş oldu. Gönderilen anketlerin yanya yakını firmalar tarafından cevaplandırıldı. Gelen anket sonuçlan, Access 2.0 veri tabanı programı ile bir veri ta banı dosyasına girildi. Daha sonra bu dosyadaki veriler Excell 4.0 tablolarına aktarılarak kontrol edildi. Excel I tablolarında bulunan bilgiler derlenerek Türkiyede CNC tezgahı kullanımı gösteren grafikler ve tablolar oluşturuldu. Bu çalışma içinde anketlerden derlenen bilgiler grafikler ve tablolar ışığındayorumlanırken aynı zamanda bazı veriler Türkiye ve dünyadaki bazı kurumların yaptığı çalışmalar! ada karşılaştırılarak ek yorumlar getirildi. Bu çalışmada CNC kullanıcısı olan firma profilleri çıkartılırken, aynı zamanda tırmalan bu teknolojiyi seçmeye zorlayan nedenler ve elde edilen sonuçlarda grafikler yardımıyla irdelendi. Firmalarda kullanılan CNC tezgahlan ençok kullanılan tipler göz önüne alınarak analiz edildi. Ayrıca, fırmalann programcıları, firmalarda tezgah bozulmasından dolayı karşılaşılan işgünü kayıptan sorgulanarak elde edilen sonuçlar çalışmaya yansıtıldı. Bu çalışma CNC tezgahlann Türk imalat sanayiinde yaygınlaşmakta olduğunu ortaya çıkardı, özellikle küçük ölçekli işletmelerin CNC kullanımı konusunda istekli olduklan görüldü. Fakat bu firmalann CNC tezgahlarının kullanımında programlama, bakım ve onanm güçlükleri gibi önemli sorunlarlada karşılaştıkları tespit edildi. Dolayısıyla firmalardaki CNC ile ilgili personelin eğitilmesi verimliliğin artması için önemli bir factor görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON THE USE OF CNC MACHINES IN THETURKISH MANUFACTURING INDUSTRY Durmuş, Nazım M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Engin Kılıç Co-Supervisor: Prof. Dr. Ömer Anlağan January 1996, 137 pages This study comprised an extensive investigation into the usage of CNC machines in Turkish manufacturing industry. The required data for the study were obtained through the postal surveying technique. A questionnaire form consisting of 22 questions to help analysing all the aspects of the CNC usage was prepared considering the rules and principles existing in the literature. After giving the final shape, the forms were mailed to CNC-user firms. Besides, several CNC-users were personally visited to see their attitude towards the survey. Nearly harf of the questionnaires, which were mailed to 212 firms, were responded. The gathered data were loaded onto a computer file which was designed in Access 2.0 database program. Next, the data were transferred onto Excel tables in which the replies were checked one by one. After compiling the data from excel tables, the graphs and cross- tables were created. During concluding the survey, the gathered data were not only interpreted by means of graphical and tabular presentation, but also compared with several studies issued in Turkey and World. In the study, the profile of the enterprises which participated in the survey was investigated. HiFurther, the reasons for and the purposes of CNC machines employment were inquired regarding the advantages obtained by the respondents. Aiso the responses to mostly used CNC machine types were analysed. What this study intended to accomplish additionally is to reveal the workdays loss due to breakdowns, qualification of the programmers and the operators of the CNC machines. This study indicate that CNC technology is enjoying widespread acceptance in the Turkish manufacturing industry. Especially small sized enterprises have recently started to employ CNC machines. However, especially the small sized enterprises face with some difficulties regarding the operational aspects of CNC machinery such as programming, maintenance and repair. Therefore, training is found as a key factor for operating CNC machines productively.