Silver extraction from Gümüşköy silver ore by leaching
Gümüşköy-Gümüş cevherlerinden liç ile gümüş kazanımı
  1. Tez No: 56684
  2. Yazar: BÜLENT ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ÜMİT ATALAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Gümüş, Özütleme (Liç), Siyanür, Tiyoüre vı, Silver, Leaching, Cyanide, Thiourea IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
öz GÜMÜŞKÖY GÜMÜŞ CEVHERİNDEN LİÇ İLE GÜMÜŞ KAZANIMI Şentürk, Bülent Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi:Prof.Dr.M.Ümit Atalay Ocakl996,. 137 sayfa Özütleme (liç) gümüşün gümüş cevherlerinden kazanılmasında en yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Gümüşköy cevherlerinden siyanür liçi ve Tiyoüre liçi ile gümüş kazanımı çalışılmıştır. Temsili numune üzerinde yapılan mineralojik çalışma Nabit gümüş, pirarjit, arjantit ve gümüşlü tetrahedrit'in başhca gümüş mineralleri olduğunu göstermiştir. Kolon liç deneyleri kırılmış ve peletlenmiş numuneler için ayrı ayrı yapılmıştır. Karıştırmak siyanür liç deneylerinde NaCN miktarının, tane boyutunun, havalandırma hızının, sıcaklığın ve H2O2, NaaC^, ve PbNC>3, ilavesinin gümüş verimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca Tiyoüre liçi alternatif yöntem olarak çalışılmıştır. Tiyoüre miktarının, oksitleyici miktarının ve tane boyutunungümüş verimi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. 3 kg/ton NaCN kullanılarak pH 12 de yapılan liç işlemi sonunda gümüş verimi % 80'nin altında kalmıştır. Na202, H2O2 ve PbNÜ3 gibi kimyasalların ilavesinin gümüş veriminde önemli bir artış sağlamadığı gözlenmiştir. Gümüşün tiyoüre içindeki çözünme hızının daha hızlı olduğu saptanmıştır. 200 kg/ton tiyoüre ve 6 kg/ton Fe(SÛ4)3 kullanılarak pH 1.2 de yapılan liç çalışması ile 24 saatin sonundaki gümüş verimi % 79 olmuştur. Düşük gümüş veriminin çok ince gümüş tanelerinin diğer mineraller içinde kapanım şeklinde bulunmasından kaynaklandığı yapılan mikroskopik çalışma ve kimyasal analizler ile ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SILVER EXTRACTION FROM GÜMÜŞKÖY SILVER ORE BY LEACHING Şentürk, Bülent Ph.D., Department of Mining Engineering SupervisonProf.Dr.M.Ümit Atalay January 1996, 137 pages Leaching is the most widely used process for extraction of silver from silver ores. The extraction of silver from the Gümüşköy Ore by cyanide leaching and thiourea leaching was studied. Mineralogical analyses on the representative samples showed that the native silver, argentite, silver-tetrahedrite and pyrargite are the main silver minerals. Column leach tests were carried out with crushed and pelletized feed separately. The effects of various parameters such as NaCN dosage, particle size, aeration rate, leaching duration, leaching temperature, addition of H2O2, Na202 and PbN03 on silver recovery for agitation cyanide leaching were examined. Thiourea leaching was also studied as an alternative extraction method. The effects of thiourea amount, oxidant amount and particle size on silver recovery were investigated. Less mthan 80 % silver recovery was obtained by using 3 kg/ton NaCN at pH 12 and 48 hours of leaching. Addition of chemicals such as Na202j H202 and PbN03 didn't show any significant increase in silver recovery. The dissolution of silver in thiourea solution was faster than in the cyanide solution. 79 % silver recovery was obtained by using 200 kg/ton thiourea and 6 kg/ton Fe(S04)3 at pH 1.2 and 24 hours of leaching. Characterization of leach residue with microscopic examination and chemical analysis revealed that the low recovery of silver was due to encapsulated very fine silver occurrences in associated gangue minerals.