Design of composite cylindrical casings
Silindirik kompozit kapların tasarımı
  1. Tez No: 56683
  2. Yazar: BİROL ERGÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT PARNAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kompozit sargı, yapısal eniyileme, elyaf takviyeli kompozit silindirler, filament winding, structural optimization, fiber reinforced composite cylinders. m
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
öz SİLİNDİRİK KOMPOZİT KAPLARIN TASARIMI Ergüven, Birol Yüksek lisans., Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Levend Pamas Eylül 1996, 125 sayfa Bu çalışma, elyaf takviyeli kompozit malzemelerden imal edilmiş silindirik basmç kaplarının analizini incelemekte ve çeşitli yükler altındaki kompozit yapının tasarım ve tasarlanmış olan yapının iyileştirilmesi için bir metod sunmaktadır. Roket motor gövdesi, depolama tankları ve basmç kaplan gibi uygulamalarda kullanılmakta olan silindirik kaplar incelenmektedir. Amaç kompozit yapının mekanik davranışını iyi bir şekilde tahmin etmeyi sağlayacak bir matematiksel model geliştirmektir. Geliştirilen matematiksel modeller, belirli bir yükleme ve geometri için en iyi tasarımın yapılabilmesini sağlamıştır. Yapının sarım açısı tabanında iyileştirilmesi,“Rosenbröck (Hill Algorithm)”adı verilen algoritmadan faydalanarak yapılmıştır. Tez sonuçlan,“Microsoft Visual Basic”programlama dili kullanılarak bilgisayar koduna dönüştürülmüş ve kullanılması son derece kolay ve rahat anlaşılabilir Microsoft Windows işletim sisteminde çalışan bir program geüştirilmiştir. Analitik çalışmalarda elde edilen sonuçlar aynca deneysel bulgularla da karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF COMPOSITE CYLINDRICAL CASINGS Ergüven, Birol M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Levend Parnas September 1996, 125 pages In this thesis, fiber reinforced composite cylindrical casings is investigated and a method to design and improve the designed composite structure which is subjected to various loading types is presented. The cylindrical composite casings used in applications like rocket motor cases, storage tanks and pressure vessels, were analyzed. The aim was to develop mathematical models that well predict the mechanical behavior of the composite structure. The developed mathematical models enabled optimum design for a certain loading condition and given geometry. The improvement of the structure in the basis of winding angle was made by utilizing Rosenbrock Technique (Hill Algorithm). By collecting the results of this study and converting them to a computer code by using Microsoft Visual Basic Program, a substantially user friendly program that runs under Microsoft Windows was developed for design purposes. The results obtained are also compared with experimental findings.