Statistical analysis of the damageability of earthquake ground motions
Deprem yer hareketlerinin hasar verilebilirliğinin istatistiksel analizi
  1. Tez No: 56690
  2. Yazar: ALPER GEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SEMİH YÜCEMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal hasar, hasar indisi, inelastik tepki spektrumu, deprem, yer hareketi, hız-ivme oranı, etkili süre, hasar istatistiği. vı, Structural damage, damage index, inelastic response spectrum, earthquake, ground motion, velocity-acceleration ratio, effective duration, damage statistics. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZ DEPREM YER HAREKETLERİNİN HASAR VERİLEBİLİRLİGİNİN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ Gezer, Alper Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. M. Semih YÜCEMEN Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Haluk SUCUOGLU Mart 1996, 101 sayfa Bu tez, deprem yer hareketlerinin akma dayanımı deprem tasarım şartnamelerine göre seçilmiş linear olmayan tek serbestlik dereceli sistemlere hasar verilebilirliğini kapsamaktadır. Yapısal hasan ifade etmek için, değişik tepki parametrelerine dayanan iki hasar indisi tanımlanmıştır. Bu iki hasar indisini kullanarak tek serbestlik dereceli sistemlerin deprem yer hareketleri altındaki davranışları değerlendirilmiştir. 94 adet yer hareketi kaydı bu analiz için kullanılmıştır. Deprem yer hareketlerinin hasar verilebilirliğini incelemek için deprem hareketlerinin iki etkili parametresi kullanılmıştır. Bu parametrelermaksimum yer hızının, maksimum yer ivmesine oranı (V/A oranı) ve deprem hareketinin etkin olduğu süredir (Ate). Bu parametrelerin tanımlanan hasar indisleri üzerindeki etkisi istatistik ve olasılık teknikleri ile incelenmiştir. V/A oranının ve etkili sürenin, yapısal sistemlerin hasar analizlerinde göz önünde bulundurulması gereken önemli deprem yer hareketi parametreleri olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATISTICAL ANALYSIS OF THE DAMAGEABILITY OF EARTHQUAKE GROUND MOTIONS Gezer, Alper M.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. M. Semih YÜCEMEN Co-Supervisor : Prof. Dr. Haluk SUCUO?LU March 1996, 101 pages This thesis focuses on the damageability of earthquake ground motions on nonlinear single degree of freedom systems (SDOF) with yield resistances selected according to seismic design codes. Two damage indices based on different response parameters are proposed in order to represent the structural damage. The behaviour of SDOF systems subjected to earthquake ground motions is then evaluated by utilizing these two damage indices. 94 ground motion records are used for this analysis. Two significant parameters of earthquake excitations are used to examine the damageability of earthquake inground motions. These parameters are ratio of peak ground velocity to peak ground acceleration (V/A ratio) and effective duration of earthquake excitation (Ate). The influence of these parameters on proposed damage indices is investigated by using statistical and probabilistic techniques. It is concluded that V/A ratio and effective duration are important parameters of earthquake ground motions which must be considered carefully during the damage analysis of structural systems.