Effect of electrode configuration in electrofiltrasyon
Elektrofiltrasyonda elektrot yerleşiminin etkisi
- Tez No: 56692
 - Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TOSUN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Filtrasyon, Elektrofiltrasyon, Elektrot yerleşimi vı, Filtration, Electrofiltration, Electrode configuration rv
 - Yıl: 1996
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz ELEKTROFİLTRASYONDA ELEKTROT YERLEŞİMİNİN ETKİSİ GENÇ, Ayten Doktora, Kimya Mühendisliği Bolümü Tez Yönetcisi: Prof. Dr. İsmail Tosun Ağustos 1996, 75 sayfa Çok fazlı filtrasyon teorisinin elektrofîltrasyona uygulanmasıyla bir matematiksel model oluşturulmuştur. Elde edilen model katı parçacıkların elektriksel hızım doğru bir şekilde tahmin etmektedir. Anatez-su karışımının fıltrasyonunda basınçla birlikte elektrik alam uygulanmış ve üç farklı elektrot yerleşimi çalışılmıştır. İlk elektrot yerleşiminde, filtre ünitesinin yüzeyine karşılıklı gelecek şekilde çelik çubuklar yerleştirilmiştir, ikinci elektrot yerleşiminde ise çelik çubuklar yerine alüminyum folyo levhalar filtre ünitesinin yüzeyine karşılıklı yerleştirilmiştir. Bu iki elektrot yerleşiminde de oluşan elektrik alan yönü akış yönüne diktir. Son elekrot yerleşiminde ise çelik elek elektrotlar kullanılmış ve akış yönüne ters elektrik alam oluşturulmuştur. Üç elektrot yerleşimi içinde, süzüntü hacmindeki kazanım yüzdesi ve güç tüketim değerleri deneysel olarak belirlenmiştir. Alüminyum folyo elektrotlar için süzüntü hacmindeki kazanım yüzdesi % 38 ve güç tüketimi 1.41 W olarak bulunmuştur. Elde edilen bu sonuçlara göre alüminyum folyo elektrotların çalışılan elektrot yerleşimleri arasında en iyi elektrot yerleşimi olduğu sonucuna varılmıştır.Filtrasyon basıncının, katı madde yüzdesinin, karışımın pH değerinin ve karışımın iletkenliğinin elektrofiltrasyona etkisi alüminyum folyo elektrotlar kullanılarak deneysel olarak incelenmiş ve anatez-su karışımı için uygun çalışma şartlan belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF ELECTRODE CONFIGURATION IN ELECTROFILTRATION GENÇ, Ayten Ph. D., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ismail TOSUN August, 1996, 75 pages A mathematical model was developed by the application of multiphase filtration theory to electrofiltration. The resulting model accurately predicts the electrophoretic velocities of the solid particles. Three different types of electrode configurations were studied to filter anatase (Ti02)-water suspension under the combined influence of electric field and pressure gradient. In the first configuration, steel spots electrodes were put parallel to each other in the cylindrical plexiglas filter chamber. In the second configuration, aluminum foil electrodes were used instead of steel spots electrodes. In both of these configurations the generated electric field was perpendicular to the flow direction. In the final configuration, wire mesh type electrodes were used so as to generate an electric field opposite to the flow direction. For each electrode configuration, the percent gain volume filtrate and the power consumption values were determined experimentally. The obtained percent gain volume filtrate and power consumption values for the aluminum foil electrodes when the applied voltage to the electrodes was 250 V were in38 % and 1.41 W, respectively. According to these values it is found to be the best electrode configuration among the studied electrode configurations. The electrofiltration experiments were performed by using the aluminum foil electrodes to analyze the effects of filtration pressure, solid concentration, filter medium, slurry pH and slurry conductivity on the electrofiltration and the best operating conditions to filter anatase suspension by generating electric field were presented.