Verification study of third generation engineering wave model for the Turkish black sea and mediterannean cosat
Üçüncü kuşak mühendislik dalga modelinin Türkiye'nin Karadeniz ve Akdeniz kıyıları için doğrulama çalışması
- Tez No: 56693
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rüzgar Dalgaları, Tahmin, Ölçümler, Türkiye Kıyıları, Karadeniz, Doğu Akdeniz vi, Wind- Waves, Hindcasting, Measurements, Turkish Coast, Black Sea, Eastern Mediterranean IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZ ÜÇÜNCÜ KUŞAK MÜHENDİSLİK DALGA MODELİNİN TÜRKİYE'NİN KARADENİZ VE AKDENİZ KIYILARI İÇİN DO?RULAMA ÇALIŞMASI Gülçağ, A. Orhan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Özhan Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Saleh Abdalla Ocak 1996, 158 sayfa Bu tezde, basitleştirilmiş üçüncü kuşak rüzgar dalgası tahmin modelinin (METUS3) geliştirilmiş versiyonunu doğrulama çalışması gerçekleştirilmiştir. Modelin orijinal versiyonundaki çeşitli kısıtlamalar, modelin büyük su kütleleri üzerindeki karmaşık rüzgar alanları için kötü tahminler vermesine yolaçmıştır. Model, orijinal versiyonundaki kısıtlamalar kaldırılıp dalga ilerlemesi daha detaylı biçimde ele alınarak geliştirilmiştir. Buna ek olarak model, genel yapısının kuşak seviyesini geriletmeden birey dalgaları karşılıklı etkileşmeyen birinci kuşak modelle hibritleştirilmiştir. Modelin son versiyonu, herhangi bir rüzgar alam etkisindeki, her türlü deniz tabam topografyasına sahip her su kütlesine uygulanabilinir. vGeliştirilmiş model, Karadeniz ve Doğu Akdeniz basenindeki dört ayrı noktada (Doğu Akdeniz'de Alanya ve Dalaman, ve Karadeniz'de Sinop ve Hopa) birkaç ay için denenmiştir. Geliştirilmiş modelin verdiği tahminler, dalga ölçümleri (yönsel dalga şamandıraları ile ölçülen) ve bir üçüncü kuşak model (METU3) tahminleri ile karşılaştırılmıştır. Tahminler, ölçümler ile oldukça iyi uyum sağlamıştır. Buna ek olarak, her iki modelin verdiği tahmin sonuçları, ortalama dalga dönemleri dışında iki modelin de birbirlerine çok yakın sonuçlar verdiğini göstermiştir. Sonuçta, hatasız rüzgar alanları kullanıldığı sürece modelin geliştirilmiş versiyonu oldukça doğru tahminler vermektedir. Model, özellikle bilgisayar donanımının kısıtlı olduğu yerlerde (Örn. kişisel bilgisayarlar) mühendislik uygulamaları için güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VERIFICATION STUDY OF THIRD GENERATION ENGINEERING WAVE MODEL FOR THE TURKISH BLACK SEA AND MEDITERRANEAN COAST Gülçağ, A. Orhan M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal Özhan Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Saleh Abdalla January 1996, 158 pages This study deals with the verification of the enhanced version of a simplified third generation wind-wave prediction model, METUS3. The original version of the model has several restrictions that cause the model to give relatively poor predictions for complex wind fields over relatively large water bodies. The model was enhanced by treating wave propagation in a rather accurate manner by removing main restrictions imposed on the original version. Moreover, it was hybridized with a first generation discrete decoupled model in a way not to degrade the overall structure of the model to a lower generation. The model in its final version is applicable for any water body with any bottom topography and for any wind field. IIIThe enhanced model has been tested over the Black Sea and Eastern Mediterranean Basin at four different locations (Alanya and Dalaman at Eastern Mediterranean, and Sinop and Hopa at the Black Sea) for several months. Predictions of the enhanced model were compared with measured wave data (collected by directional waverider buoys) and predictions of a complete third generation model, METU3. Predictions show relatively good agreement with measurements. In addition, predictions of both models suggest that the two models can produce nearly equivalent results except those for mean wave periods. It is concluded that the enhanced version of the model is able to produce fairly accurate predictions provided that correct wind fields are used to force the model. Thus, it can be efficiently used for engineering applications and is especially valuable when only limited computational resources are available (e.g. personal computers).