Sürekli ölçümlerin uyum değerlendirmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlerin irdelenmesi
The evaluation of statistical methods used in the compliance assessment of continious measurements
  1. Tez No: 566935
  2. Yazar: HATİCE SENA ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DİRİCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Bland-Altman Method, Deming Regression, Intraclass Correlation Coefficient (ICC), Concordance Correlation Coefficient (CCC)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Günümüzde tasarlanan yeni çalışmalar, geliştirilen yeni yöntemler veya var olan çalışmalara getirilen yeni bakış açıları ile klinik çalışmalar her geçen gün güncellenmektedir. Çalışma alanının önemi, çalışmaların ölçümünden tasarımına kadar olan süreci çok değerli kılmaktadır. Bu çalışmalarda kullanılacak verilerin ölçümü, ölçüm şekli ve bu ölçümlerin karşılaştırılabilir olması çalışmanın güvenilirliği için önemlidir. Metod karşılaştırma çalışmaları bu aşamada önemlidir. Karşılaştırma yapılırken çeşitli korelasyon ve regresyon yöntemlerine başvurulmaktadır. Biz bu çalışmada, klinisyen görüşüne açık olan, çeşitli hesaplama ve grafiklerle yorumlanan Bland-Altman Yöntemini, doğrusal regresyondan farklılaşarak hesaplanırken hata payını dikkate alan Deming Regresyon, tekrarlı ölçümlerin sistematik değişikliklerine duyarlı Sınıfiçi Korelasyon Katsayısını (SKK) ve SKK'da da göz önüne alınan sistematik hatanın yanı sıra rastgele hataya da duyarlı Concordance Correlation Coefficient (CCC) yöntemlerini inceledik. Anahtar Kelimeler; Sınıfiçi Korelasyon Katsayısı (SKK), Bland-Altman Yöntemi, Deming Regresyon, Concordance Correlation Coefficient (CCC)
Özet (Çeviri)
Clinical studies are being updated every day by the current studies designed, new methods developed or new perspectives brought on existing research. The importance of this field of study makes the processes from the study measurements to the designs very important. Examination of the data and methods to be used in these studies, and comparability of these measurements are crucial for the reliability of the study. Also, a variety of correlation and regression methods are utilized during the comparison. In this study, we investigate the Bland-Altman method which is open to clinician views and interpreted by variety of calculations and graphs, Deming Regression that takes into account the error margin while calculating the difference from the linear regression, the Intraclass Correlation Coefficient (ICC) which is sensitive to systematic errors and changes in the repeated measurements, as well as the Concordance Correlation Coefficient (CCC) method which is susceptible to random error in addition to the systematic error.