Halk kültürü ürünleri bağlamında Bafra ilçesi kent imgeleri
Bafra district city images in the context of folk culture products
- Tez No: 566962
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Halk Kültürü, Türk Mutfağı, İmge, Kent İmgesi, Kültür Ekonomisi, Culture, Folk Culture, Turkish Cuisine, Image, City Image, Culture Economic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bafra ilçesine özgü kent imgelerinin yeterince bilinmediğini, kente anlam yükleyen, kimlik kazandıran unsurların ve kentlerin hayatlarının imgeler olduğunun farkına varılmadığını görmekteyiz. Ayrıca kent imgeleri konusunda yapılmış ayrıntılı bir çalışma mevcut değildir ve bu büyük bir eksikliktir. Ayrıntılı bir çalışma yapılmış olsaydı kültürel açıdan ve kent kimliği açısından büyük yarar sağlanabilirdi. Böylelikle güçlü bir kentsel kimlik oluşabilirdi. Halk Kültürü Ürünleri Bağlamında Bafra İlçesi Kent İmgelerini konu alan bu çalışma görüşme ve literatür taraması yöntemleriyle elde edilen veriler ışığında; anlama ve yorumlama ilkelerine bağlı kalınarak şekillendirilmiştir. Çalışmamız kent imgeleri üzerinedir ancak çalışmamızda medya ve pazarlama ilkelerine değinilerek kent imgelerinin bilinirliğinin artması için çeşitli öneriler de sunulmuştur. Tez, dört bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde incelemeye tabi tutulan yer ile ilgili genel ve tarihî bilgiler verilmiştir. Bafra'nın geçmiş dönemlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde ele alınan konu içindeki temel kavramların ne olduğu açıklanmıştır. Bu kavramlarla ilgili arşiv araştırması yapılmıştır. Üçüncü bölümde Bafra ilçesini ön plâna çıkaran imgeler ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise imgelerin bilinirliğini arttırmak adına medyadan nasıl yararlanılabileceği açıklanmış ve fotoğraflarla desteklenmiştir. Bu tezi hazırlarken öncelikle tüm bölümler için arşiv araştırması yapılmış ve sonrasında saha araştırması yöntemi kullanılmıştır. Çünkü çalışmada Bafra ilçesi ile ilgili genel bilgiler ve Bafra'ya özgü imgeler bağlamında öncelikle arşiv araştırmasına ihtiyaç vardır. Saha çalışması aşamasında ise görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışmanın son bölümü olan imgeler kısmında ise literatür taraması ile birlikte saha çalışması yöntemi uygulanmıştır. İmgelerin medya içerisine nasıl dahil olacağını öğrenebilmek ve bilgi sahibi olabilmek adına son bölümde de literatür taramasına gerek duyulmuştur. Bafra'da bulunan kent imgelerinin sayısı oldukça fazladır. Her biri Bafra'nın kimliğinin oluşmasında etkili olmaktadır. Bafra'da tespit edilmiş olan kent imgeleri şu şekildedir: Bafra pidesi, Bafra dondurması, Bafra nokulu, Bafra kaymaklı lokumu, keşkek, kaypancak, pürpeç, musoris, kavun karpuz festivali, sele sepet top kandili şenliği, hıdırellez şenlikleri, Neyzen Tevfik Anma Etkinliği, El sanatları, deniz feneri, Emirza Bey türbesi, Kümbet Dede türbesi, yörükler tümülüsü, İkiztepe, Asar kale, Martı kale, şifa hamamı, uzun hamam, Hızır Bey hamamı, Büyük Camii, Tayyar Paşa camii, Dabakhâne camii, Çarşı camii, Müftü mescidi, taşlı çeşme, kadı çeşmesi, Ali Bey çeşmesi, Hüseyin Bey çeşmesi, Mescit çeşmesi, Hacı Baba tepesi, Tödüğün tepe, Kaya tünelleri, Kapı Kaya mezarı, Asar Kaya köyü kaya mezarı, Çetinkaya köprüsü, Gelin kayası efsanesi'dir. Bafra ilçesini ön plana çıkaran bu imgeler üzerinde yapılmak istenen çalışma literatürümüzde imge konusunu somutlaştırarak daha anlaşılır hale gelmesine katkı sağlayacağı gibi; Bafra ilçesini Bafra yapan değerleri de tanımamız ve tanıtmamız açısından toplumumuza faydalı olacaktır. Bafra ilçesine ait imgelerin bilinmesi ilçenin sosyal ve kültürel hayatına de katkı sağlamanın yanında ilçenin ekonomik alanda kalkınmasında da önemli rol oynayacağı aşikardır.
Özet (Çeviri)
We see that the urban images of Bafra district are not known enough and that the elements that give meaning to the city, give identity and the lives of the cities are not realized. Also, there is no detailed study on urban images and this is a major shortcoming. Had a detailed study been done, cultural and urban identity would have been of great benefit. This would create a strong urban identity. In the light of the data obtained through interview and literature review methods, this study focuses on urban images of Bafra District in the Context of Folk Culture Products; understanding and interpretation principles. Our study is about urban images, but in our study, various suggestions were made to increase the awareness of urban images by mentioning the media and marketing principles. The thesis consists of four chapters. In the first part of the thesis, general and historical information about the place under examination is given. The past periods of Bafra are mentioned. In the second section, the basic concepts in the subject are explained. Archive research has been made about these concepts. In the third section, the images that highlight the Bafra district are discussed. In the fourth part, how media can be used to increase the awareness of images is explained and supported by photographs. In preparing this thesis, firstly, archive research was conducted for all departments and then field research method was used. Because, in the context of general information about Bafra and images specific to Bafra, archive research is needed first. During the field study, interview technique was used. In the last part of the study, the field of images was applied together with a literature review. To learn how to integrate images in the media and to have information, a literature search was required in the last section. The number of urban images in Bafra is quite high. Each one is influential in the formation of Bafra's identity. The city images identified in Bafra are as follows: Bafra pita, Bafra ice cream, Bafra dotted, Bafra creamy delight, keskek, kaypancak, pulp, musoris, melon watermelon festival, saddle basket ball candle festival, hıdırellez festivities, Neyzen Tevfik Remembrance Event, Handicrafts, Bey Turbesi Grandfather's tomb, Yörükler tumulus, İkiztepe, Asar castle, Martı castle, healing bath, long bath, Hizir Bey bath, Great Mosque, Tayyar Pasha mosque, Dabakhane mosque, Bazaar mosque, Mufti mosque, stone fountain, kadi fountain, Ali Bey fountain, Hüseyin Bey fountain, Mescit fountain, Hacı Baba hill, Töğünün hill, Kaya tunnels, Gate Rock tomb, Asar Kaya village rock tomb, Çetinkaya bridge, Bride rock legend. The work that will be carried out on these images that emphasize the town of Bafra will contribute to the concretization of the image subject in our literature and to make it more understandable; It will be beneficial for our society to recognize and promote the values that make Bafra district Bafra. Knowing the images of the Bafra district, besides contributing to the social and cultural life of the district, will obviously play an important role in the economic development of the district.