Nuri Pakdil'in denemeleri üzerine bir inceleme
An analysis on Nuri Pakdil's essays
- Tez No: 566963
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: deneme, dil, üslup, içerik, Nuri Pakdil, essay, language, style, content, Nuri Pakdil
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma edebiyatın önemli türlerinden biri olan deneme türünü tanıtmaya ve Nuri Pakdil'in denemelerini tahlile yöneliktir. Pakdil'in denemelerinin dil ve üslup özellikleri bakımından Türk edebiyatındaki diğer deneme yazılarından ayrıldığı bu nedenle de edebiyat tarihimizde hak ettiği konuma yerleştirilemediği görülmektedir. Çalışmamızda türün ilke ve çerçevesi çizilmeye çalışılarak Pakdil'in denemeleri yapı ve içerik olarak incelenmiştir. Çok sayıda deneme kitabı yayımlamış olan Pakdil'in denemeleri işlenen ana mevzular etrafında kümelenerek tahlile tabii tutulmuştur. Denemeleri, Pakdil'in entelektüel ve sanatçı kimliğinin açıklanmasında önemli rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is for introducing essay which is one of the most important type of literature and analyzing Nuri Pakdil's essays.It can be seen that Pakdil's essays differ from other essays written in Turkish literature in terms of their form and style ;therefore they have not been able to take their rightful place in our history of literature. In this article, Pakdil's essays are studied structurally and contextually by trying to set their principle and framework. Pakdil's essays,published as numerous books, are clustered around the main subject and analyzed. The essays of Pakdil play an important role in representing his intellectual and artistic identity.