Nissibi köprüsünün hesap esasları ve yapım aşamalarının incelenmesi
Investigation of desing bases and construction stages of nissibi bridge
  1. Tez No: 566971
  2. Yazar: HATİP YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SEDAT HAYALİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eğik Kablo Askılı Köprüler, Nissibi Köprüsü, Yapım-Hesap Aşamaları, the necessity of cable-stayed bridges, Nissibi cable-stayed bridge, construction - account stages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET NİSSİBİ KÖPRÜSÜNÜN HESAP ESASLARI VE YAPIM AŞAMALARININ İNCELENMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Hatip YILDIZ DİCLE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YAPI ANABİLİM DALI 2019 Bu çalışmada Atatürk Baraj Gölü üzerinde yapılmış önemli bir mühendislik eseri olan Nissibi eğik kablo askılı köprüsünün hesap esasları ve yapım aşamaları incelenerek köprünün bazı hesapları kontrol edilmiştir. Beş bölümden oluşan bu çalışmanın Birinci bölümünde, Eğik kablo askılı köprüler ve Nissibi Köprüsünün yapılma gerekliliğinden bahsedilmiştir. İkinci bölümünde Eğik kablo askılı köprülere ait genel bilgi, eğik kablo askılı köprülerin tarihi süreci, konu ile ilgili yapılan çalışmalar aktarılmış, geçmişten günümüze bazı önemli kablo askılı köprüler örneklerle açıklanarak Eğik kablo askılı köprülerin yapı elemanları hakkında temel bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümünde Diyarbakır-Adıyaman Yolu üzerinde Siverek-Kahta ilçelerini birbirine bağlayan Nissibi Eğik Kablo Askılı Köprüsünün yapılma gerekçesi, teknik özellikleri ve geometrisi hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümünde Nissibi Eğik Kablo Askılı Köprüsünün hesap esasları yapılan kabuller ve matematiksel hesaplarla ortaya konmuştur. Ayrıca bu bölümde Nissibi Eğik Kablo Askılı Köprüsünün yapım aşamaları hakkında bilgiler resimlerle sunulmuştur. Beşinci bölümünde bu çalışmada varılan sonuçların değerlendirilmesini kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF DESIGN BASES AND CONSTRUCTION STAGES OF NISSIBI BRIDGE MSc THESIS Hatip YILDIZ DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF DICLE 2019 In this study, design bases and construction stages of Nissibi cable-stayed bridge, which was constructed on Atatürk reservoir as an important engineering structure, were investigated. Some design procedures were also checked. This study consists of five chapters. In first chapter, the necessity of cable-stayed bridges and Nissibi bridge was mentioned briefly. In second chapter, general information about cable-stayed bridges was given together with historical past of this kind of bridges. The constructed cable-stayed bridges in the past and present were also referred. Moreover, information was given about structural components of cable-stayed bridges. In the third chapter, the reason for the construction of Nissibi cable-stayed bridge on the Diyarbakır-Adıyaman road which connected Siverek and Kahta districts was explained. Information about technical properties and geometry of this bridge was also given in this chapter. In the fourth chapter, design bases, approximations and some computations related the bridge were introduced. Information about the construction stages of this bridge was also given with photos. The fifth chapter contains the evaluation of the conclusions reached at the end of this study.