Yerel karar alma sürecinde gençlik meclisleri: Konya Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi üzerinden bir inceleme
Youth councils in local decision-making process: A study on the Youth Council of Konya Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 566985
  2. Yazar: SADULLAH KUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Karar Alma, Katılım, Yerel Katılım, Gençlik Meclisleri, Local Governments, Decision-making, Participation, Local Participation, Youth Councils
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Demokratik sistemlerde vatandaşların yönetime katılması, bir başka deyişle yönetim süreçlerine katılım, sistemin temel unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır. Katılım, kamu yönetiminin karşılaştığı problemleri çözüme kavuşturmada bir taraftan alternatifleri ortaya koyması açısından ciddi bir fayda sağlamakta, öte yandan demokrasi açısından şeffaflık, etkinlik ve verimlilik unsurlarını sağlamakla kalmayıp,“temsil edilme”duygusunu güçlendirmektedir. Katılım, toplum ile kamu örgütü arasında bir köprü ve sistemde yönetim açısından bir“feedback”mekanizması olarak görülebilir. Ülke düzeyinde katılım, genel manada sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, sendikalar, medya aracılığıyla sağlanmaktadır. Yerel düzeyde karar alma süreçlerine katılımda Kent Konseyleri ve Büyükşehir Belediyeleri bünyesinde etkinlik ve faaliyet gösteren gençlik meclisleri de etkin ve önemli rol üstlenmektedir. Türkiye'de gençlerin özellikle yerel karar alma süreçlerine katılımı daha önceleri sivil toplum kuruluşları ve sendikaların gençlik yapılanmaları, siyasal partilerin gençlik kolları vasıtasıyla sağlanmaktayken, 5393 sayılı Belediye Kanunu ile gençlik meclislerinin kurulmasının önü açılmış ve bu mekanizmaların genç nüfus ile yerel yönetimler arasında bir“köprü”vazifesi görmesi amaçlanmıştır. Belediye Kanunun 76. maddesine istinaden oluşturulan Kent Konseyleri Gençlik Meclislerinin ve Büyükşehir Belediyeleri bünyesinde oluşturulan Gençlik Meclislerinin bugün itibariyle yerel karar alma süreçlerine gençlerin katılımı için önemli bir işlev görmekte olduğu ifade edilebilir.“Yerel karar alma süreçlerine gençlerin katılımında gençlik meclisleri ne derecede katkıda bulunmaktadır”temel araştırma sorusu ekseninde hazırlanan çalışmada, Konya Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi örneğinden hareketle gençlerin yerel karar alma sürecine ne şekilde dahil oldukları sorusuna cevap aranmaktadır. Bu sorulara yanıt vermek için çalışmada betimleyici araştırma yönteminden ve nitel araştırma yöntemlerinden birisi olarak yarı yapılandırılmış mülakat tekniğinden yararlanılmıştır. Buradan hareketle hazırlanan çalışma kapsamında, öncelikle karar alma ve katılım kavramına yönelik kavramsal çerçeveye yer verilmektedir. Daha sonrasında, Türkiye'de yerel karar alma süreçlerine katılıma yönelik ulusal mevzuat irdelenmekte, uluslararası düzenlemeler ve özellikle Avrupa Birliği'nin bu süreçteki rolü değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Çalışmada, son olarak Konya Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi'nin etkinlik ve faaliyetleri incelenmiş ve inceleme sonucu elde edilen bilgi ve bulgular bu mekanizmanın etkinliği ve demokratikliği çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışmada sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda şu hususlar vurgulanabilir. Türkiye için yeni bir birim olmasına ve yerel demokrasi açısından köklü bir geçmişi olmamasına rağmen, özellikle hitap ettiği kitle olan gençlerin bilgi ve birikim düzeyleriyle gençleri muhatap olarak almış olması nedeniyle Gençlik Meclislerinin belirli bir seviyede destek gördüğü ifade edilmelidir. Günümüz gençliğinin eğitim seviyesi ve özgüveni bu mekanizmanın başarısı için önemli bir temel oluşturmaktadır. Ancak, yerel demokrasinin gelişmesi bugünden yarına gerçekleşecek bir husus da değildir. Bireylerin alışkanlıklarının değiştirilmesi, katılım adına katlanacakları fedakârlığın seviyesi ile karşılaştırıldığı durumda Gençlik Meclislerinin tam olarak işler hale gelmesi için belli bir çalışma sürecine ihtiyaç duyulacağını da gösterir. Bu nedenle gençlerin gençlik meclisleri aracılığıyla yerel karar alma süreçlerine kısmen katılımı beklenen bir durumken, bu katılımın yoğunluğu hususu tartışmaya açık bir durumdur. Konya Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisinin, gençlerin karar alma sürecine dâhil edilmesinde daha etkin ve işlevsel olabilmesi için özellikle gençlere yönelik faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde hareket etmesi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In democratic systems, participatory governance, namely participation, is an important basic element of its democratic character. Participation provides utility, transparency and efficiency in solving problems via creating alternatives faced by the organization on the one hand, and strengthens the sense of“representation”among citizens, on the other. Participation can be seen as a bridge between the public and the organization and also can be seen as a“feedback”mechanism in the system. Participation, at nationwide level, is basically provided through non-governmental organizations, professional associations, trade unions and the media. As to the local level participation, City Councils and Youth Assemblies can be mentioned as actors of local governments, especially at Metropolitan Municipalities. Participation of young population in public decision-making processes was ensured by the youth sub-organizations of non-governmental institutions and trade unions as well as the youth wings of political parties previously, the Municipality Act, numbered 5393 has paved the way for the provision of youth assemblies at their own structures, aiming to serve as a“bridge”between young segments of the society and local governments. The Youth Councils of City Councils, launched in accordance with Article 76 of the Municipality Act, plays also an important role for the participation of young people in local decision-making processes. This thesis strives to find an answer to the question of“How does the Konya Metropolitan Municipality Youth Council take part in the local decision-making process?”in line with the main research question axis:“How do the youth councils contribute to the participation of young people in local decision-making processes”. The study deploys descriptive research methods and semi-structured interview technique as the qualitative research methods. Based on this, the conceptual background of the thesis examines decision-making and participation as theoretical basis. Further, national legislation and international regulations are reviewed related to participation in local decision-making process in Turkey and the European Union in particular in evaluating their role in due process. Finally, the activities of the Konya Metropolitan Municipality Youth Council are examined and eventually the data and the findings obtained from the study are evaluated to gauge their involvement with efficiency and democracy. Having analysed the data available after the research, one would claim with a certain degree of confidence that depending on the level of education and self-confidence of the persons involved in the process, newly created Youth Councils have been well received among the prospective circles and the society at large. However, development of the local democracy cannot be guaranteed overnight. Considering the sacrifices to be made and the steps to take to activate the Youth Councils at full scale, it would be realistic to work hard as to changing the attitude of individuals. Young people would participate in local decision-making processes through youth assemblies but not expected to face intense participation in decision-making processes. It is important for the Youth Council of Konya Metropolitan Municipality to take acts in cooperation with civil society institutions that are active especially for young people in order to be more effective and functional in the inclusion of young people in the decision-making process.