Seismic isolation and its effect on the response of bridges
Sismik yalıtım ve köprülerin tepkisine etkisi
- Tez No: 56699
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜLFÜ AŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sismik Yalıtan, İkili Doğrusal, Temel Yalıtan, Enerji Yutan Aletler, Yalıtımlı Köprüler vı, Seismic Isolation, Bilinear, Base Isolation, Energy Absorption Device, Hysteric Dampers, Passive Control, IsolatedBridge IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
öz SİSMİK YALITIM VE KÖPRÜLERİN TEPKİSİNE ETKİSİ Zarekondrod, Ali Reza Yüksek Lisans, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Y. Doç. Dr. Zülfü Aşık Ortak Tez Danışmanı: Prof. Dr. Çetin Yılmaz Eylül 1996, 121 Sayfa Orta ve ağır deprem hasarlarının olduğu bölgelerdeki yapıların depreme karşı korunmasında sismik yalıtımın kullanılmasının tüm dünyada artmasıyla önemli yapılar olan köprü, hasthane, nükleer enerji santrallerinde de sismik yalıtımın kullanılmasına başlandı. Bununla birlikte son yıllarda sismik yalıtımın köprülerde uygulanması daha da artmış bulunmaktadır.Bu çalışmada, ilk olarak sismik yalıtanın temel prensipleri verilerek ardından çeşitli yalıtım ve enerji yutan aletler incelenmiştir. Bunların yanında Gümüşova-Gerede Köprüsünün elastik ve elastik olmayan çözümlemesi DRAIN-2DX programıyla yapılıp elastik çözümleme sonuçlan SAP-90 programıyla elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmışta. Yanal yöndeki elastik olmayan çözümlemede kullanılan modelde üzerinde toplanmış kütleler düşünülen tek kolon modeli ele alınmış ve yalıtan elemanı doğrusal veya ikili doğrusal özelliğe sahip yatay kafes kiriş elemanı olarak temsil edilmiştir. Diğer yön için (boyuna yön) kullanılan çok açıklıklı modelde yalıtan elemanı doğrusal veya ikili doğrusal özelliğe sahip yay ile temsil edilmiştir. Bunun yanında, a = K2 / Kt oranının köprülerdeki etkisi ele alınmıştır. Bu parametre 0.01< a < 0.99 aralığında düşünülmüş ve sıfır olduğu zaman elastik-kalıcı durumu ifade ederken bir olduğu zaman esnek durumu ifade etmektedir. Son olarak, yalıtan elemanı kullanılan Gümüşova-Gerede köprüsü ile yalıtan elemanı kullanılmayan Gümüşova-Gerede köprüsünün zamana bağlı çözümlemesinden elde edilen sonuçlar karşılaştırılmışta. Elde edilen sonuçlardan taban kesme kuvvetindeki ve taban eğilme momentindeki azalmaların önemli miktarda olduğu görülürken a parametresinin köprü davranışı üzerindeki etkisinin önemi de ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEISMIC ISOLATION AND ITS EFFECT ON THE RESPONSE OF BRIDGES Zarekondrod, Ali Reza M. S., Department of Engineering Science Supervisor; Asst. Prof. Dr. Zülfü Aşık Co- Supervisor: Prof. Dr. Çetin Yılmaz September 1996, 121 Pages With the increasing use of seismic isolation for the earthquake protection of structures in regions of moderate and severe earthquake hazard, engineers are beginning to consider its use for important structures, such as bridges, hospitals and nuclear power plants, through the world. Moreover, in recent decades the application of seismic isolation in bridges are increasingly grown. This study first presents the fundamental principles of seismic isolation. Then the various types of isolators and energy dissipating devices are investigated. Additionally, 111two sets of elastic and inelastic dynamic analyses are carried out by the computer code DRAIN-2DX on the models of Gümüşova-Gerede bridge and the results of elastic analysis are compared with those obtained by using the computer code SAP-90. In the transverse direction, the dynamic time history analysis is performed by using a model consisting of a single column with lumped masses and the isolators modeled as horizontal truss members having linear and bi-linear hysteresis curves. In the longitudinal direction, a multi span model with linear and bi-linear spring elements which represent isolators is used for the analysis. Moreover, The effect of the strain hardening ratio, a = K2 / Kls on the response of the bridge are also studided. The value of parameter or is taken in the range of 0.01 < a < 0.99, that is, when this ratio is equal to zero it represents to the elasto-plastic case and when it is equal to one it refers to the elastic case. Finally the results of time history analysis for isolated and unisolated bridge of Gümüşova-Gerede ( Bolu Viaduct ) are compared for the input earthquake motion of El Centra. The benefits of isolators and energy dissipating devices in reducing the dynamic response such as top displacement of pier, base shear force and bending moment of isolated bridge pier are found to be considerable and the variation of a affects the response of the bridge.