Verification of the third generation wind wave model METU3
Üçüncü kuşak rüzgar dalgası modeli METÜ3'ün doğruluğunun gerçeklenmesi
  1. Tez No: 56700
  2. Yazar: ADİLE SILA PAPİLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: rüzgar dalgaları, rüzgar alam, rüzgar dalga modeli, çözünüm, dalga ölçümleri, doğrulama, Akdeniz, Karadeniz. vı, wind waves, wind field, wind wave model, resolution, wave measurements, verification, Mediterranean, Black Sea. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
öz ÜÇÜNCÜ KUŞAK RÜZGAR DALGASI MODELİ METU3'ÜN DO?RULU?UNUN GERÇEKLENMESİ PAPİLA, Adile Sıla Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Özhan Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Saleh Abdalla Mayıs 1996, 107 sayfa Bu tezde, üçüncü kuşak rüzgar dalgası modeli METU3'ün doğrulama çalışması yapılmıştır. Bu model enerjinin sakinimi denklemini çözer ve mevcut en iyi teorileri kullanarak rüzgar dalgasının büyümesini kontrol eden fiziksel olayları yeniden üretir. METU3'ün doğrulama çalışması için, NATO TU-WAVES Projesi'nin kıyı istasyonlarında elde edilen ölçülmüş dalga verisinden yararlanılmıştır. Dalga karakteristiklerinin model sonuçları (belirgin dalga yüksekliği, ortalama dalga dönemi ve ortalama dalga yönünün zamana bağlı olarak değişimi) ölçüm sonuçlarıyla karşılaştırılmış ve istatistiksel hata değerleri hesaplanmıştır. Ölçülmüş dalga verisi ve modelin sonuçları arasındaki farklılıkların bulunabilmesi için, dalga spektrumlarının karşılaştırmada kullanılması gereklidir.ECMWF (Avrupa Orta Dereceli Hava Tahmin Merkezi) 'de kullanılmakta olan T213 meteoroloji modeli'nin analiz sonuçları olan rüzgar alanları, modelde rüzgar girdisi olarak kullanılmıştır. METU3 modelinde, rüzgarın etkisinin araştırılmasının yanısıra, dalganın ilerlemesi için kullanılan alansal çözümümün etkisi de araştırılmıştır. Bu amaçla modelin işletilmesinde dört farklı çözünüm kullanılmış ve aralarındaki farklılıklar karşılaştırılmıştır. Bu çalışma, rüzgar dalgası tahmin modelinin başarıyla uygulanabilmesi için, tahminlerin kalitesini etkileyebilecek tüm faktörlerin, özellikle rüzgar alanlarının güvenilirliğinin araştırılması gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VERIFICATION OF THE THIRD GENERATION WIND WAVE MODEL METU3 PAPİLA, Adüe Sua M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal Özhan Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Saleh Abdalla May 1996, 107 pages In this thesis, verification of the third generation wind wave model METU3 is carried out. This model solves the radiative transfer equation and reproduces the physical processes that control evolution of wind waves by using the best available theories. For the verification of METU3, the measured wave data which are obtained at the shore stations of NATO TU-WAVES Project are utilized. The model results of wave characteristics (i.e. time histories of significant wave height, Hs, mean wave period, Tm, and mean wave direction, 0J are compared with the measurements and the statistical errors are calculated. To be able to find the possible reasons for the differences between the measured and the predicted data, wave spectra are involved in the comparison. The analysis wind fields produced by the operational meteorological model T213 of the ECMWF ( European Center for Medium Range Weather Forecast) were used as the input wind data for the model. mIn addition to the wind effect investigation, the effect of spatial resolution used for wave propagation in METU3 is studied. For this purpose, four different resolutions are used for the model runs, and the differences are compared. This study shows that for a successful application of a wind-wave prediction model, it is necessary to check all the factors affecting the prediction quality especially the reliability of the input wind fields.