Bir entegrasyon aracı olarak din üniversitede okuyan Suriyeli öğrenciler (Harran Üniversitesi örneği)
As an integration tool religion a research about the Syrian students studying (University example of Harran University)
  1. Tez No: 566995
  2. Yazar: HALİL YAKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Din, Entegrasyon, Migration, Religion, Integration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Suriye'de başlayan iç savaş sonrası yaşanan göçle, Türkiye'ye 4 milyona yakın Suriyeli göç etmiştir. Savaş sonrası yaşanan göç hareketleri, sonuçları bakımından demografik, sosyolojik, ekonomik, sağlık, din, eğitim gibi toplumsal hayatın ana hatlarında farklı boyutlarıyla yeni problemleri de beraberinde getirmiştir. Göç, insanlık tarihi boyunca toplumların hemen hemen her dönemde karşılaştığı ve farklı boyutlarıyla kendini gösterdiği bir olgudur. İnsanların göç nedenleri farklılık gösterse de sonuçları göç eden ve göç alan toplumlar için benzer problemleri ortaya çıkarmıştır. Suriye'den Türkiye'ye gelen göçmenler açısından uyum problemi, entegrasyon, asimilasyon gibi sosyolojik boyutu olan konular ön plana çıkmaktadır. Farklı toplumların hızlı yaşanan göç olayları sonrası hızlı bir şekilde karşılaşmaları da birlikte yaşamanın zorluklarını dil, din gibi en temel insani olgularda kendini göstermektedir. Göçün bir sonucu olarak, göçmenlerin hayatında ortaya çıkan değişimler farklı boyutlarda tezahür etmekte, bununla birlikte dini tutum ve davranışlarında, kültür ve geleneklerinde bir değişime neden olduğu da görülmektedir. Yine göç sonucu, göçmenlerin dini algılayış ve pratiklerinde de zaman içinde farklılıklar ortaya çıktığı görülmektedir. Göç, süreç ve sonuçları bakımından, göçmenlerin yaşamlarını mümkün olduğu kadar çok boyutlu olarak ele alınmasını gerekli kılmakta ve bunun araştırılması hususunda önem arz etmektedir. Bu çalışma kapsamından göçmenler açısından dinin önem arz ettiği anlaşılmıştır. Göç sonucunda her ne kadar sosyal hayatta problemler yaşansa da dinin bu problemlerin çözümünde önemli bir yer tuttuğu ön plana çıkmıştır. Bu çalışma öncelikle göç, din ve entegrasyon boyutları çerçevesinde ilerlemiştir. Bu temel olgularla birlikte, güvenlik, sağlık, vatandaşlık, eğitim gibi göçmenlerin dahil olduğu diğer sosyal boyutlar da bütünsel bir bakış açısıyla ele alınarak verilerle açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Experienced immigration began after the civil war in Syria, Turkey has moved closer to 4 million Syrians. Migration movements after the war brought new problems with different dimensions in the main lines of social life such as demographic, sociological, economic, health, religion and education. Migration is a phenomenon that societies have encountered in almost every period throughout the history of humanity and manifested itself in different dimensions.Although the reasons for migration of people vary, their results have created similar problems for migrating and receiving communities. Immigrants from Syria to Turkey in terms of compliance problems, integration, assimilation issues such as the sociological dimension comes to the fore. The rapid encounters of different societies in the aftermath of immigration events reveal the difficulties of living together in the most basic human phenomena such as language and religion. As a result of migration, the changes that occur in the life of migrants manifest in different dimensions, but it is also seen that it causes a change in religious attitudes and behaviors, culture and traditions. Again, as a result of migration, it is seen that there are differences in the perception and practice of the immigrants over time. Migration, in terms of its processes and consequences, requires that migrants' lives should be addressed as multidimensional as possible, and it is important to investigate this. In this study, it is understood that religion is important for immigrants. Although social problems have been experienced as a result of migration, it has come to the fore that religion occupies an important place in the solution of these problems. This study primarily proceeds within the framework of migration, religion and integration. In addition to these basic facts, other social dimensions including immigrants such as security, health, citizenship and education are also discussed from a holistic point of view and explained with data.