Effect of auxin-like plant growth regulators on salt stressed wheat varietes
Tuz stresi altındaki buğday türlerine oksin benzeri bitki büyüme düzenleyicilerinin etkisi
- Tez No: 56709
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Triticum aestivum L, Oksin-benzeri Bitki Büyüme Düzenleyicileri, PSA-6, 2-4-D, Tuz Stresi, Fotosistem n, Tuz stres proteinleri, PSA-6 özgü proteinler. VI, Wheat, Triticum aestivum L, Auxin-like plant growth regulator, PSA-6, 4-D, Salt stress, PS II, Salt stress proteins, PSA-6 induced proteins. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
öz TUZ STRESİ ALTINDAKİ BU?DAY TÜRLERİNE OKSİN BENZERİ BİTKİ BÜYÜME DÜZENLEYİCİLERİNİN ETKİSİ Mavituna, Ayşe Meltem Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Yücel Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin Avni Öktem Eylül 1996, 95 sayfa Bu çalışmada oksin benzeri bitki büyüme düzenleyicilerinin tuz stresine maruz bırakılmış ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitleri (Tosun ve Bolal) üzerindeki etkileri incelendi. Yüzey sterilizasyonunu takiben tohumlar bitki büyüme düzenleyicisi solüsyonunda (PSA-6 ve 2,4-D) onsekiz saat karanlıkta bekletilirken kontrol tohumlan da aynı koşullarda saf suda bekletildi. Tohumlar saf su içeren kaplara ekildi ve 10 gün 25±2 derecede büyüme dolabmda büyütüldü. Onuncu günde stres uygulaması saf suyun %2 ve %4 lük NaCl solüsyonu ile değiştirilmesi yoluyla başlatıldı. Son beş günü strese maruz bırakılmış 15 günlük fideler analiz edildi. Bitki büyüme düzenleyicisine maruz bırakılmış tohumlardan büyütülen fidelerin fizyolojik tepkileri Fotosistem II aktivite ölçümleri ile gözlendi. Kök dokularında kontrol, tuzstresi, PSA-6 ve 2,4-D uygulanması sonucunda sentezlenen proteinler iki boyutlu elektroforez tekniği kullanılarak karakterize edildi. Fotosistem II aktivite ölçümlerinin sonucunda beş günde %41ük tuz stresi altında, Tosun'un Fotosistem II aktivitesinin korunmasında Bolal ile karşı laştınldığında daha yüksek bir kapasiteye sahip olduğu belirlendi, böylece Tosun Fotosistem II aktivitesi bazında tuz stresine dayanıklı olarak kabul edildi. Oksin benzeri bitki büyüme düzenleyicilerinin koruyucu etkisi hassas varyetede (Bolal) daha belirgindi. Buna ek olarak bu etkinin çeşide özel olduğu kanıtlandı. Tuz stresi ve bitki büyüme düzenleyicisi uygulaması altında hem Tosun hemde BolaPin kök protein profillerinde nicel ve nitel değişiklikler gözlendi. Herhangi bir stres bulunmadan Bolal'de 54kD moleküler ağırlığında tek bir protein belirlendi.Bununla bereber, aynı varyetede tuz stresi ve PSA-6 uygulamasında iki protein (33 ve 34kD) gözlendi. Öte yandan, Tosun varyetesinde PSA-6 uygulaması ile tuz stresi koşullarında iki farklı moleküler ağırlığa sahip (15 ve 23 kD) protein belirlendi. Sonuçların değerlendirilmesi ile tuz stresi veya kontrol koşullarda bitki büyüme düzenleyicisi uygulanmış tohumlarda büyütülmüş fidelerin protein profillerindeki değişikliklerin çeşide özel olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF AUXIN-LIKE PLANT GROWTH REGULATORS ON SALT STRESSED WHEAT VARIETIES Mavituna, Ayşe Meltem M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Meral Yucel Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin Avni Oktem September 1996, 95 pages In this study, the effect of auxin-like plant growth regulators on salt stressed bread wheat (Triticum aestivum L.) varieties (Tosun and Bolal) were investigated. After surface sterilization, seeds were incubated within the plant growth regulators solution (either PSA-6 or 2,4-D) for eighteen hours in dark while the control seeds were incubated in distilled water for the same period of time. Seeds were inoculated to distilled water containing plastic trays and grown for 10 days at 25 ± 2°C in growth chamber. At the 10th day of growth, stress treatment was started by replacing the distilled water with 2 % or 4 % NaCl solution. Fifteen days old seedlings with the last 5 days under salt stress were analyzed. Physiological responses of the seedlings grown from plant growth regulator treated seeds, to salt stress were determined by Photosystem II activity measurements. The proteins iiisynthesized in root tissues under control, salt stress, after plant growth regulator treatment or both conditions were characterized by employing two dimensional electrophoretic techniques. As a result of photosystem II activity measurements, Tosun has been determined to have a higher capacity of maintaining the PS II activity under 4 % salt stress for 5 days compared with Bolal, therefore can be referred as tolerant to salt stress on the basis of Photosystem II activity. The protective action of auxin-like plant growth regulators is more pronounced in the sensitive variety, Bolal. Moreover, this action was proved to be cultivar specific. Quantitative and qualitative changes were observed in the root protein profiles of both Tosun and Bolal under salt stress and plant growth regulator treatments. A unique protein with a molecular weight of 54 kD was detected in Bolal in the presence of PSA-6 without any stress treatments. However, two other proteins (33 and 34 kD) were observed within the presence of both salt stress and PSA-6 in the same variety. On the other hand, two proteins with different molecular weights (15 and 23 kD) were observed in Tosun variety under salt stress conditions upon PSA-6 treatment. Through the evaluation of the results, we conclude that the changes in protein patterns of the seedlings grown from plant growth regulator treated seeds and /or under salt stress are both cultivar specific.