Bazı büyüme düzenleyici hormonların (polystimullin-A6) kayın (Fagus orientalis L. ) fidanlarının morfolojik özellikleri üzerine etkisi
The Effect of growth regulator (polystimullin-A6) on the morphological speciality of beech (Fagus orientalis L. )
- Tez No: 128542
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL KIRDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğu Kayını, Fidan, Repikaj, Büyüme Düzenleyiciler, Polystimullin, Fagus orientalis L, Seedling, Polystimuline, Growth Regulators, Transplanting
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi BAZI BÜYÜME DÜZENLEYİCİ HORMONLARIN (POLYSTİMULLİN- A6) KAYIN (Fagus orientalîs L.) FİDANLARININ MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Hande Nur VAROL Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Erol K1RDAR Mayıs 2002, 62 sayfa Doğu Kaymı (Fagus orientalîs L.) deniz İkliminin etkisi altmda olan, serin, hava rutubeti yüksek yörelerde iyi bir gelişim göstermektedir. Sonbaharda ekseri bakır rengine dönüşen dekoratif yapraklan ve ilkbaharda canlı yeşil renkleriyle peyzaj bakımından tercih edilen türler arasındadır (Ürgenç, 1998). Gelişmiş ülkelerde bitki büyümesini kontrol eden ya da düzenleyen veya çevresel streslere karşı koruyan bazı fitoaktif polimer maddelerin kullanımı artmıştır. Bu çalışmada da oksin grubu büyüme düzenleyicisinin (PS-A6) kayın fidanlarının gelişmesine etkileri araştırılmıştır. Ayrıca fidan gelişimine ve tutma başarısına etkide bulunan repikaj işleminin kayın fidanları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu çalışmaya temel oluşturacak deneme kurulurken 720 adet kayın fidanı kullanılmıştır.ÖZET (devam ediyor) 360 adet repikajlı (20 x 30 cm aralıklarla) 1 yaşındaki kayın fidanları (her işlem üç tekerrür parseline uygulanacak ve bu parsellerin her birine 30 adet fidan tekabül edecek şekilde) ekim yastığına cükilmiştir. Aynı ekim yastığında mevcut olan 1 yaşındaki repikajsız kaym fidanlarından 360 adedi ise 20 x 20 cm aralıklarla (her işlem üç tekerrür parseline uygulanacak ve bu parsellerin her birine 30 adet fidan tekabül edecek şekilde) düzenlenmiştir (Şekil 3.1). Bu 720 adet fidan üzerinde büyüme düzenleyici olarak PS-A6 hormonu çeşitli konsantrasyonlarda uygulanmıştır. Her fidana 0.3 İt su gelmesi sağlanacak şekilde PS-A6 su içerisinde çözündürülmüştür. Elde dilen bu çözeltiler fidanların diplerine vejetasyon döneminde verilmiştir. Hormon uygulamasının kök boğaz çapı, gövde, kök yaş ve kuru ağırlıkları ile yaprak sayısı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Repikaj uygulamasının hormon uygulaması sonuçlarından farklı olarak fidan boyu üzerinde de etkili olduğu belirlenmiştir. Bu etki özellikle hormonlu-repikajlı fidanlarda önemli ölçüde kendisini göstermiştir. Hem hormon muamelesi görmüş hem de repikaja tabu tutulmuş fidanlarda kontrol fidanlarına nazaran daha fazla büyüme görülmüştür. Bütün bu etkilere rağmen fitohormonlann ileri yaşlarda meydana getirdiği değişimlerin nasıl olacağı tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle idare müddeti çok uzun olan Fagus orientalis L. gibi türlerde bir an önce büyüme düzenleyicilerin ileri yaşlarda meydana getirebileceği değişimlerin neler olacağına ilişkin çalışmalara başlamalı ve bitkilerin daha ileri yaşlarda nasıl bir gelişme göstereceği ortaya konmalıdır. Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada; büyüme düzenleyici hormonun (Poh/stimullin A6) Doğu Kayını (Fagus orientalis L.) fidanları üzerinde meydana getirdiği etkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda tutma başarısı yüksek kaliteli fidanların üretimi hedeflenmiştir. Fidanlar üzerine çeşitli konsantrasyonlarda hormon uygulaması yapılarak hem farklı konsantrasyonlar hem 111 *$£***ÖZET (devam ediyor) de muamele edilmemiş kontrol fidanları gelişme yönünden birbirleriyle kıyaslanarak incelenmiştir. Bu incelemeler neticesinde en uygun hormon konsantrasyonu tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science (M. Sc) Thesis THE EFFECT OF GROWTH REGULATOR (POLYSTİMULİN-A6) ON THE MORPHOLOGICAL SPECIALITY OF BEECH (Fagus orientate L.) Hande Nur VAROL Zonguldak Karaelmas University Graduate School and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Erol K3RDAR May 2002, 62 sayfa Fagus orientalis L. grows best in cool, humid and coastal regions. Eastern beech (Fagus orientalis L.) is a preferred species as landscape material because of its decorative copper-like leaves in the autumn and live-green leaves in spring time. The use of some phytoactive polymer substances on plants controlling plant growth or preventing environmental stress has increased in the developed countries. In this study the effects of auxin type growth regulator on seedlings for the growth of Fagus orientalis L. have been studied. Moreover, the effects of transplantation on the survival and growth of Fagus orientalis L. seedlings have been examined. In these research 720 beech seedlings were used, 360 transplanted (20 x 30 cm spaced) one year beech seedlings (four treatments and 30 seedlings for each area replicating three times) were grown in beds in a nursery. For the same beds, available non-transplanted one year old beech seedlings (four treatments and 30 seedlings for each area replicating three times) were arranged as the total, o 'l fiABSTRACT (continued) number of (20 x 20 cm spaced) 360 (Şekil 3.1). Different concentrations of PS-A6 growth hormone was applied on these 720 seedlings. PS-A6 growth hormone was dissolved as 0.3 It for each seedling. At the end of vegetation period, these solutions was given to the bottoms of those seedlings. It was observed that hormone treatment has affected root diameter, trunk, wet-root and dry-root heights. Moreover, transplanting treatment has affected seedling height apart from hormone treatment. That effect especially has shown itself on hormone- transplanted seedlings which represented higher growth than control specimens. In spite of all of these effects, how the changes would be for the upcoming years is unknown. For this reason, it is essential to begin the studies of Fagus orientalis L. which has very long rotation age and it must be found out how those plants would developed for the upcoming years. In this study, prepared as a master of science thesis; it is aimed to improve the growth of the Fagus orientalis L. seedlings using to growth regulator PS-A6 (Polystimulin A6). It is targeted to produce the best quality and the amount of seedlings. Treated with different concentrations of the growth regulator, its been compared both the different concentrations and the untreated controls.