Hatay - Samandağ özelinde Nusayrilik ve ziyaret kültürü
In the example of Hatay - Samandağ and visit cult
- Tez No: 567100
- Danışmanlar: PROF. DR. SIDDIK KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Mezhep, Nusayrilik/ Arap Aleviliği, Akide, Fıkıh, Ziyaret, Sect, Nusayrilik / Arab Alevism, Creed, Fiqh, Shrine
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Nusayrilik/ Arap Aleviliği, Muhammed b. Nusayr en-Numeyri tarafından kurulduğu düşünülen ve Hüseyin b. Hamdan el-Hasîbi tarafından sistemleştirilen; Şii mezhebin ile aynı temellere sahip; batıni bir İslam mezhebidir. Çalışmamızda Nusayri/ Arap Alevi mezhebinin genel hatları ile tarihsel süreci, akidesi ve fıkhı objektif bir şekilde ele alınarak aktarılmaya çalışılmıştır. Ayrıca mezhep için son derece öneme sahip olan, kutsal olarak görülüp 'Ziyaret'adı verilen mekânlar; Hatay ili Samandağ ilçesi örnekliğinde ele alınmıştır. Çalışma boyunca sahada bizzat var olmak, mezhebe mensup kişiler ile yakın ilişkiler kurmak, sürekli bir gözlem içinde olmayı ve literatürün dışında da yeni bilgiler edinmeyi sağlamıştır. Bu durum ise çalışmamızı olumlu bir şekilde etkilemiştir. Yaptığımız bu çalışmanın amacı ne dinsel ayrımcılık ne milliyetçilik nede mezhepçilik yapmaktır. Aksine elde edilen bilgilerle farklılıkları, kültürleri ve zenginlikleri tanıyarak birbirimizi anlamaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nusayriyya / Arab Alevism, founded by Muhammad b. Nusayr en-Numeyri and systematized by Hüseyin b Hamdan al-Hasîbi; is a sect which has the structure of hidden that takes its foundations from the Shiite sect. In our study, the historical process of Nusayri / Arab Alevi sect and its his-torical process, creed and feasibility are tried to be transferred in an objective way. In addition, the most important for the sect, which is seen as a sacred shrine, places giv-en; The province of Hatay is considered as Samandağ district. Throughout the study, it has been possible to exist in the field personally, to establish close relationships with the members of the sect, to be in constant observa-tion and to acquire new information outside the literature. This situation affected our work positively. The aim of this study is neither religious discrimination nor nationalism nor sectarianism. Contrary to the information obtained, the differences, cultures, zen-ginlikleri and most importantly is to know and understand each other