Temporomandibular eklem (TME) iç düzensizlikleri ve myofasiyal ağrı tedavisinde melatoninin etkilerinin incelenmesi
Evaluation of effects of melatonin on temporomandibular joint (TMJ) internal derangements and myofacial pain
  1. Tez No: 567106
  2. Yazar: MUAZZEZ SÜZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ ÇAĞRI DELİLBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Temporomandibular eklem internal düzensizlik, myofasiyal ağrı, melatonin, analjezi, TMJ internal derangements, myofascial pain, melatonin, analgesia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Temporomandibular eklem (TME) rahatsızlıkları kas ve iskelet yapıları içeren multifaktoriyel etiyolojiye sahip hastalıkları ifade eder ve hastaların çoğunda eklem ve kas semptomları sıklıkla birlikte görülür. Tedavisinde, ağrının kontrol altına alınması ve fonksiyonların geri kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu bakımdan analjezik ve antienflamatuar ilaçların kullanım alanı fazladır. TMD'nin semptomları uyku bozuklukları ile ilişkilendirilmiştir. Melatonin pineal bez tarafından salınan nöroendokrin bir hormon olup sirkadiyen ritim, uykunun düzenlenmesi ve antioksidan etki gibi fizyolojik fonksiyonlar sağlar. Ayrıca birçok çalışmada ağrı üzerine etkisi olduğu belirtilmektedir. Bu çalışmanın amacı, TME internal düzensizlikleri ve myofasiyal ağrıda melatoninin ağrı ve enflamasyon üzerine etkisini incelemek, NSAİ ilaçlardan ve davranışsal terapiden farklı etkisi olup olmadığını ve uyku üzerindeki etkisinin ağrı ile ilişkisini değerlendirmektir. Retrospektif olarak planlanan bu çalışmada yaşları 16 ile 65 arasında değişen 8'i (%17,8) erkek ve 37'si (%82,2) kadın toplam 45 hasta değerlendirilmiştir. Hastalar melatonin, NSAİ ilaç ve davranışsal terapi olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Tedavi öncesi, tedavi sonrası 1. ay ve 3. ay klinik parametreler RDC/TMD formu kullanılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca uyku kalitesi tedavi öncesi, tedavi sonrası 1. ay ve 3. ay olmak üzere VASQS (VAS Quality Scale) kullanılarak değerlendirilmiştir. Melatonin grubunda 1. ay yüz ağrısı görülmeme oranı diğer iki gruptan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p1:0.011; p2:0.044; p0.05) davranışsal terapi grubu anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p1:0.000; p2:0.004; p0.05). Sonuç olarak çalışmamızda uygulanan tedavi yöntemleri ile hastaların şikayetleri azalmış ve melatoninin TME hastalıklarında analjezik ve antienflamatuar olarak etkili olduğu, aynı zamanda uyku kalitesini artırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Temporomandibular joint disorders (TMDs) define muscular and skeletal disorders having multifactorial etiological factors and in most of these disorders joint symptoms associate with muscle symptoms. Treatment aims to control pain and regain the functions, therefore, analgesic and anti-inflammatory drugs are widely used. Moreover, symptoms of TMDs are generally associated with sleep disorders. Melatonin is a neuroendocrine hormone secreted by the pineal gland. It provides various physiological functions such as, regulation of circadian rhythm and sleep, as well as provides antioxidant effect and controls pain. The aim of this study is to compare effects of melatonin with NSAI drugs and behavioral therapy on TMJ internal derangements and myofascial pain, as well as on pain, inflammation and sleep quality. In this retrospective study, a total of 45 patients of whom 8 were males (17.8%) and 37 were females (82.2%) age ranging between 16 to 65 years were included. Patients were assigned into 3 groups, a melatonin group, a NSAI group and a behavioral treatment group. Preoperative and first month postoperative parameters were evaluated using RDC/TMD form. Besides, sleep quality was evaluated preoperatively, first and third month postoperatively using VASQS scale. In the first month, facial pain decreased significantly in the melatonin group compared to other two groups (p1:0.011; p2:0.044; p0.05) but was significantly lower in the behavioral treatment group (p1:0.000; p2:0.004; p0.05). As a conclusion, complaints subsided in all the treatment groups and melatonin can be considered as an agent that has analgesic and anti-inflammatory effects in TMDs and also enhances sleep quality.