Synthesis of the new burning rote modifer for lampasite rocket propellants
Kompozit roket yakıtları için yeni bir yanma hızı katalizörünün sentezi
  1. Tez No: 56716
  2. Yazar: AYLA AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ferrosen, Friedel-Crafts Alkillenmesi, cis-Siklookten, Siklohekzen, Yanma Hızı Katalizörü, Kompozit Katı Yakıt vi, Ferrocene, Friedel-Crafts Alkylation, d-s-Cyclooctene, Cyclohexene, Burning Rate Catalyst, Composite Solid Propellant IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZ KOMPOZİT ROKET YAKITLARI İÇİN YENİ BİR YANMA HIZI KATALİZÖRÜNÜN SENTEZİ Akkaya, Ayla Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim Özkâr Mayıs 1996, 79 sayfa HTPB/AP esaslı kompozdt yakıtlar için tek aşamalı bir yöntem kullanarak yeni bir yanma hızı katalizörü sentezlendi. Ferrosenin m-siklookten veya siklohekzen ile alüminyum klorürün Lewis asit katalizörü olarak kullanılmasıyla Friedel-Crafts alkillenmesinden tek ve ikili alkillenmiş ferrosen kanşımı elde edildi. Friedel-Crafts alkillenmesi ürünleri reaksiyon karışımımdan preperatif gaz kromotografi ile ayrıldı, GC-MS ve 13C-NMR spektroskopisi yardımıyla tanımlandı. Ferrosenin siklohekzen ile Friedel-Crafts alkillenmesinden iki fraksiyon elde edildi. Bunlardan biri tekli yerdeğiştirme ürünü olan, siklohekzilferrosen (%97.66), diğeri ise ikili yer değiştirme ürünü olan l,r-disiklohekzilferrosen (%58.25) ve 1,3- disiklohekzilferrosendir (%32.33).Ferrosenin ds-siklookten ile alkillenmesinde ise yalnızca siklooktilferrosen ayrılabildi. ikili ve üçlü yer değiştirme ürünleri ham karışımın C-NMR spektrumunda gözlenmesine rağmen ısıtma esnasında kolon içerisinde bozunma nedeniyle aynlamadı. Yeni ferrosen türevlerinin yanma hızı katalizörü olarak HTPB/AP esaslı katı yakıtlardaki etkisini incelemek amacıyla bu katalizörlerin AP'ın bozunma sıcaklığına olan etkileri sınandı. Yeni ferrosen türevleri ile kaplanmış AP parçacıklarının TGA sonuçlan AP'ın bozunma sıcaklığının katalizör derişiminin ağırlıkça %3'e çıkmasıyla azaldığım göstermektedir. Bu sonuçlar yeni ferrosen türevlerinin kompozit katı yakıtlarda yanma hızı katalizörü olarak kullanılmasında umut verici bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF A NEW BURNING RATE MODIFIER FOR COMPOSITE ROCKET PROPELLANTS Akkaya, Ayla M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Saim özkâr May 1996, 79 pages A new liquid burning rate modifier for the HTPB/AP based composite propellant was synthesized by using a single-step procedure. Friedel-Crafts alkylation of ferrocene using cw-cyclooctene or cyclohexene in the presence of aluminum chloride as Lewis acid catalyst yielded a mixture of mono- and dialkylated ferrocene. The Friedel-Crafts alkylation products could be isolated from the reaction mixture by using preparative gas chromatography and characterized by means of GC- MS and 13C-NMR spectroscopy. From the Friedel-Crafts alkylation of ferrocene using cyclohexene two fractions were obtained. The first one contains 97.66% monosubstitution product, cyclohexylferrocene. The second fraction contains two disubstitution products, 58.25% l,l'-dicyclohexylferrocene and 32.33% 1,3-dicyclohexylferrocene. In the IIIcase of ciy-cyclooctene, only monocyclooctylferrocene could be isolated. Although the di- and even higher substitution products were observed in the l3C-NMR spectrum of the crude mixture, they could not be isolated from reaction mixture due to the decomposition on the column upon heating. The catalytic activity of the new ferrocene derivatives as the burning rate modifier in the HTPB/AP based solid propellant was tested by studying their effect on the decomposition temperature of AP. TGA of AP particles coated by a film of new ferrocene derivatives show that the decomposition temperature of AP decreases with the increasing concentration of the catalyst up to 3% by weight. This is an encouraging result towards the use of these new ferrocene derivatives as burning rate catalyst in the composite solid propellants.